Siakap Keli

Ramai Tak Tahu, Ini 5 Ciri Rahsia Untuk Model Tertentu Yang Ada Pada Jam G-Shock Korang

Gambar: risesurpilemobli.ga

Bagi sesetengah orang, jam tangan merupakan antara aksesori yang penting untuk dikenakan bersama pakaian tertentu. Pemilihan jam tangan juga boleh menunjukkan keperibadian seseorang itu. Bagi penggemar aktiviti luar, lazimnya jam tangan G-Shock pasti akan menjadi pilihan.

Kerana ketahanan serta harga yang berpatutan bagi jam buatan Jepun ini, ramai orang yang gemar melakukan aktiviti-aktiviti lasak khususnya golongan muda kebanyakannya pasti akan memilih untuk membeli jam tangan jenis ini. Bukan sahaja itu, ianya juga turut terdapat dalam pelbagai warna yang menarik serta fungsi mengikut cita rasa seperti yang dimahukan si pemakainya.

Namun, tahukah anda bahawa sebenarnya jam G-Shock ini ada ciri-ciri rahsia yang tersembunyi. Menerusi satu penulisan yang ditulis oleh The G-Shock Malaysia menerusi akaun Facebooknya ada mendedahkannya. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti perkongsiannya seperti berikut:

Ciri-ciri Rahsia dan Paparan Skrin Tersembunyi Yang Ada Pada G-Shock Anda

Gambar: The G-Shock Malaysia

Casio G-Shock adalah jam tangan digital yang menyeronokkan dan sangat berpatutan yang padat dengan jumlah ciri-ciri berguna yang mengejutkan. Masa Dunia, jam randik, pemasa, graf air pasang dan fasa bulan merupakan beberapa kemampuan yang biasa ada pada G-shock. Apa yang lebih menarik, kebanyakan pemilik G-Shock tidak sedar yang jam tangan mereka mempunyai rahsia keupayaan dan tersembunyi.

Dalam gambar-gambar ini, kami akan tunjukkan beberapa ciri-ciri rahsia Casio G-Shock yang kurang dikenali bersama-sama dengan beberapa mod diagnostik menarik yang boleh membantu anda mencari fungsi dan juga mencari masalah yang mungkin berlaku.

Tapi malangnya, tidak semua jam tangan Casio mempunyai akses kepada ciri-ciri tersembunyi atau rahsia ini. Satu-satunya cara untuk mengetahui jika jam tangan anda boleh lakukan seperti yang dikongsikan dalam gambar adalah untuk anda mengujinya sendiri.

Harap anda menikmati quick tutorial ini tentang mengakses ciri-rahsia dan tersembunyi di dalam Casio G-shock anda, sila komen apa-apa fungsi rahsia atau tersembunyi mungkin telah kami terlepas dalam komen di bawah!

Selamat Mencuba!

Panduan

Gambar: The G-Shock Malaysia

Uji paparan LCD

Gambar: The G-Shock Malaysia

Sama seperti dashboard kereta, kebanyakan model Casio G-Shock ada ujian LCD yang akan menerangi setiap segmen paparan LCD. Ini boleh membantu anda menentukan sama ada terdapat apa-apa kerosakan kepada fungsi paparan tertentu yang mungkin menghalang anda daripada mengetahui jika ia diaktifkan atau tidak. Ini juga merupakan cara yang kemas untuk melihat semua ciri-ciri paparan tersembunyi yang tertanam dalam jam tangan anda.

Untuk mengakses mod diagnostik LCD:

– Dalam mod timekeeping, tekan butang (A), (C) dan (D) secara serentak
– Semua segmen paparan LCD akan diaktifkan
– Tekan (D) untuk kitaran melalui ujian mod paparan
– Skrin akhir akan menunjukkan bilangan modul Casio
– Tekan sebarang butang untuk kembali normal

Paparan ujian sensor condong

Gambar: The G-Shock Malaysia

Semua model Casio dengan ciri pencahayaan auto menggunakan sensor kecondongan asas untuk menentukan kedudukan permukaan jam tangan. Jika anda menghadapi masalah dengan Auto-EL anda, anda mungkin mempunyai sensor kecondongan yang rosak. Nasib baik, kejuruteraan Casio telah dibina dalam mod diagnostik sensor condong yang boleh anda gunakan untuk mendiagnosis masalah yang mungkin berlaku.

Untuk mengakses skrin diagnostik sensor condong:

– Dalam mod timekeeping, tekan butang (A), (B) dan (C) pada masa yang sama
– Skrin akan memaparkan TLT
– Paparan akan menunjukkan ‘8888’ apabila sensor diaktifkan
– Tekan sebarang butang untuk kembali normal

Uji panel solar

Gambar: The G-Shock Malaysia

Model G-Shock dengan gelaran “tough solar” menggunakan bateri khas dan susunan panel solar kecil untuk mengecaj. Jika anda menghadapi masalah mengecas jam tangan anda walaupun ia terdedah terus kepada cahaya matahari, anda mungkin telah terosakan panel solar anda. Untuk menguji jika panel solar anda berfungsi, anda boleh menggunakan mod diagnostik solar.

Untuk mengakses skrin diagnostik solar:

– Dalam mod timekeeping, tekan butang (A), (B) dan (D) secara serentak
– Skrin akan memaparkan SLR
– Paparan akan menunjukkan ‘8888’ apabila sel solar adalah menerima cahaya
– Tekan sebarang butang untuk kembali normal

Jika bateri telah dicas sepenuhnya, panel solar mungkin tidak menerima cahaya matahari tambahan.

Mod jimat tenaga

Gambar: The G-Shock Malaysia

Satu lagi ciri yang terbaik diseliltkan di dalam manual Casio G-Shock adalah keupayaan untuk menjimatkan tenaga secara automatik apabila tidak digunakan. Ciri penjimatan tenaga secara automatik akan mematikan paparan selepas 60-70 minit tidak aktif. Dalam mod tidur ini, semua fungsi lain jam tangan (termasuk penggera dan sync radio) kekal aktif. Selepas 6 atau 7 hari tidak aktif, jam tangan itu akan pergi ke mod “tidur nyenyak” yang mematikan penerima-auto, bip dan bunyi, pencahayaan, dan paparan.

Untuk menghidupkan mod penjimatan tenaga:

– Dalam mod timekeeping, tekan dan tahan butang (A) sehingga kod bandar mulai menyala
– Tekan (C) sembilan kali sehingga skrin tetapan tenaga muncul (akan memaparkan PS)
– Tekan (D) untuk menukar-nukar untuk hidupkan atau mematikan
– Tekan (A) sekali lagi untuk menetapkan dan keluar

Pengcahayaan Auto

Gambar: The G-Shock Malaysia

Ini mungkin salah satu ciri-ciri tersembunyi yang lebih dikenali daripada Casio G-Shock, tetapi inilah salah satunya yang masih banyak orang tidak sedar ia wujud. Kebanyakan G-Shock dengan ciri pencahayaan latar sebenarnya mempunyai mod “pencahayaan-auto”, ciri berguna yang secara automatik menerangi jam tangan apabila ia condong 15 darjah ke arah muka anda. Walaupun ciri-ciri ini dikenali untuk mengalirkan bateri anda dengan lebih cepat, ia adalah bijak untuk mematikan dirinya jika jam tangan jatuh di bawah cas penuh. Selain itu, ciri ini hanya akan kekal aktif selama enam jam sebelum perlu diaktifkan semula secara manual.

Untuk menghidupkan auto pencahayaan:

– Tekan dan tahan butang (B) selama 3 saat
– Perkataan “A. El “akan muncul pada dail jika berjaya
– Tekan dan tahan butang (B) selama 3 saat untuk matikan secara manual, jika tidak ia akan mati sendiri selepas 6 jam.

Sumber: The G-Shock Malaysia

Aqmal Ezany

I write what is right

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.