Siakap Keli

“Main ”Swipe” Ja, Macam Mana Tak Muflis”, Bebanan Karut Buat Ramai Belia Muflis Di Usia Muda

Melihat kepada dunia hari ini, golongan muda dilihat semakin ghairah untuk mempunyai ‘segalanya’ seperti aset berbentuk kereta dan rumah. ‘Trend’ tersebut adalah berikutan daripada keghairahan seseorang untuk membuktikan bahawa dia telah berjaya dalam kehidupan. Namun, tidak ramai yang sedar bahawa mereka berdepan dengan bebanan yang tinggi sehingga boleh menyebabkan muflis.

Disebabkan risiko itu, masyarakat terutamanya golongan muda perlulah mengetepikan ego mereka buat sementara waktu. Anda perlu menyemak semula mengenai keperluan dan kehendak di dalam hidup anda. Bagi yang baru sahaja memulakan kerjaya, tangguhkan sebentar kehendak diri anda bagi memberi ruang kepada keperluan kehidupan. Prihatin terhadap belenggu yang melanda masyarakat terutamanya golongan muda, kami senaraikan beberapa komitmen yang perlu diberikan perhatian agar tidak menyesal di kemudian hari.

1. Pembelian kereta atau rumah berdasarkan gaji yang tidak sesuai
Setiap orang mempunyai citarasa yang tersendiri bagi reka rumah idaman dan juga kereta idaman yang dicita-citakan sejak kecil lagi. Sememangnya, memiliki rumah dan kereta idaman adalah sesuatu yang sangat bagus, namun sekiranya pembelian kereta dan rumah tidak mengikut pendapatan bulanan seseorang, ianya sudah pasti akan membawa kepada masalah.

2. Penggunaan kad kredit
Kad kredit dilihat dapat memudahkan pelbagai urusan seperti urusan pembelian. Namun begitu, sekiranya tidak dikawal dengan baik, ianya akan menambahkan komitmen ataupun hutang yang perlu ditanggung. Keseronokkan ketika membeli belah boleh menyebabkan seseorang itu membelanjakan melebihi kemampunan diri. Akhirnya, diri dibebani dengan hutang dan lebih rumit apabila urusan lain disekat kerana hutang tersebut. Main ‘swipe’ ja, mana la tak muflis.

3. Penggunaan internet yang melampau
Internet merupakan perkara yang sangat penting pada hari ini kerana kebanyakan urusan harian perlu menggunakannya. Disebabkan itu, internet juga digolongkan dalam komitmen yang perlu ditanggung oleh kebanyakan orang. Namun, pengguna perlu bijak untuk memilih pelan internet terbaik yang sesuai dengan kegunaan agar tidak melibatkan kos yang terlalu tinggi. Perkara ini kerana pelan internet yang menawarkan kuota internet berlebihan dengan harga yang tinggi dan tidak digunakan akan menyebabkan pembaziran.

Walau bagaimanapun, anda sudah tidak perlu risau kerana syarikat  Celcom Xpax telah memperkenalkan sebuah pelan pascabayar baru yang hadir bersama harga yang berbaloi dan mampu milik terutamanya kepada golongan muda. Pelan ini dikenali dengan nama XP Lite™ sangat sesuai dilanggan oleh seluruh golongan masyarakat. Apa tidaknya, dengan kelajuan tinggi dan kuota internet yang tinggi dengan rangkaian 4G LTE serta panggilan suara percuma tanpa had, anda hanya tidak perlu membayar dengan nilai yang tinggi, malah hanya bermodalkan serendah RM28 bagi setiap bulan.

 

Pelan pascabayar ini sememangnya menawarkan penjimatan kepada semua penggunanya dengan nilai hebat serendah RM28/sebulan. Jom Daftar pelan XP Lite™ dan nikmati panggilan percuma tanpa had dan juga kuota internet sebanyak 1GB pada harga pendaftaran iaitu sebanyak RM28. Nilai bulanan seperti ini dilihat sangat bersesuaian dengan golongan yang mempunyai gaji sederhana atau golongan yang mempunyai komitmen lain yang tinggi.

Anda juga tidak perlu risau sekiranya kuota yang diberikan tidak mencukupi kerana anda boleh Tambah Lagi untuk memperolehi internet lebih. Melalui Pelan XP Lite™ ini, anda boleh menikmati dua pas tambahan data iaitu Pas M dan Pas L mengikut kegunaan anda.

Bagi langganan Pas M, pengguna hanya perlu menambah RM10 pada pelan RM28 anda dan memperolehi internet 7GB(4GB+3Gb Video Walla™ percuma) bagi tempoh sebulan. Secara keseluruhannya, anda akan menikmati kuota internet 8GB yang boleh digunakan pada setiap bulan. Berbeza dengan Pas L, anda perlu menambah sebanyak RM30 pada pelan RM28 dan menikmati 14GB (11GB+3GB Video Walla™ percuma) bagi tempoh sebulan. Secara keseluruhan, anda akan menikmati kuota internet 15GB dalam masa sebulan dan ianya sudah pasti mencukupi dan berbaloi.

Bukan setakat itu sahaja, sekiranya anda tambah lagi kepada Pas L, anda juga boleh menikmati baucar Grab RM20 secara percumanya. Ganjaran ini boleh dinikmati melalui tawaran Esklusif Pembelian Online. Dah la dapat internet murah, dapat baucar Grab pulak. Sapa lah yang tak nak kan?

Namun, sekiranya anda merasakan data tersebut masih tidak cukup atau anda memerlukan jumlah kuota data yang banyak bagi tempoh yang singkat, anda boleh mengaktifkan pas Ultra Hour Pass™ melalui aplikasi Celcom Life dengan kadar hanya RM1 selama satu jam pada setiap hari. Pas ini sangat sesuai untuk digunakan bagi urusan memuat naik atau memuat turun sesuatu dokumen atau fail yang mempunyai saiz storan yang besar. Bukan itu saja, anda bakal membawa pulang telefon pintar Oppo A1K secara percuma sekiranya tambah kepada pas L.

Anda juga akan mendapat hadiah penghargaan sekiranya kekal dengan pelan ini sekurang- kurangnya dalam masa 6 bulan dan nikmati ganjarannya bermula pada bulan ke tujuh.. Sekiranya demikian, anda bakal mendapat ganjaran tambahan seperti tambahan satu jam percuma bagi pas Ultra Hour Pass™ setiap hari bagi L Pass dan memperolehi tambahan 1GB percuma Video Walla bagi penggunaan M Pass.

Sekarang, sudah nyata bahawa pelan pascabayar terbaru daripada Celcom Xpax ini sangat berbaloi untuk anda. Jadi, sudah tiada alasan untuk anda melengahkan masa bagi mendapatkan pelan ini dengan kadar segera. Perkara ini kerana ianya merupakan peluang terakhir anda dihidangkan dengan pelan yang murah dan berbaloi seperti. Pastikan anda sudah daftar pelan pascabayar ini sebelum 30 November ini sekiranya tidak mahu menyesal seumur hidup.

Internet dilihat sebagai perkara yang sangat penting dalam kehidupan. Namun, dengan harga yang tinggi dan pulangan yang tidak berbaloi, ianya pasti membebankan anda. Oleh itu, pelan ini merupakan pelan pascabayar terbaik yang anda perlu “grab” sekarang sebelum semuanya terlambat. Bagi yang berminat, anda boleh melayari laman web Celcom Xpax bagi mendapatkan maklumat tambahan.syafiq halim

Top Fan Sepanjang Masa

Tambah komen

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.