Siakap Keli

“Dah Tahu Nak Ada Anak Kan..,” Didakwa Tak Setuju Wujudnya Cuti Bersalin Untuk Suami, Lelaki Ini Dikecam Netizen

Isu berkaitan Majikan-Majikan malaysia (MEF) bersetuju dengan pemberian cuti bersalin (paternity leave) kepada suami selama tiga hari berturut-turut kepada individu yang bekerja di sektor swasta dan bukan tujuh hari yang dicadangkan kerajaan.

Hal ini demikian, isu ini menjadi perbualan ‘hangat’ oleh para netizen khususnya apabila ada sesetengah indibidu yang dikatakan memperlekehkan cuti tersebut dan hanya ambil mudah.

Malah, dakwaan tersebut mendapat perhatian ramai di laman media sosial tersebut.

 

Susulah dengan itu, rata-rata netizen mula mempersoalkan kenyataan yang dimuatnaikkan serta ada yang dikatakan ‘sekolahkan’ individu tersebut.

“Sedap mulut je cakap Malaysia ni cuti public dah banyak. Sweden ada 20 public holiday. Malaysia ada 19 hari.”

“Suatu hari nanti dan nanti rasa lah macam mana paternity leave 3 hari tu ye…”

“Nanti dah ada jangan terciduk pula. Al or El memang perlu guna especially dah ada anak… sebab kesihatan anak dan bini pun tak menentu…”

“Ingat semua company swasta bagi staff cuti macam budak cuti sekolah ke?”

“The best of the boss pun takkan tau bila dia, anak dia, bini dia, mak dia, bapak dia atau diri dia akan menyebabkan dia nak EL… Orang yang ada sakit macam kawan I ada SLE, beberapa bulan sekali sakit, macam mana…

“tak tentu masa baby lahir tu semua okay”

 

Sumber: Twitter

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.