Siakap Keli

(Video) Youtuber Daud Kim Dedah Trik Peniaga Streetfood Korea, Letak Logo Halal Tapi Jual Makanan Bercampur Babi

Pasti ramai yang mengidamkan percutian ke negara Korea sebagai tempat percutian idaman. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang merupakan peminat tegar artis serta cerita Korea.

Namun perlu diingatkan bahawa banyak perkara yang perlu dititikberatkan ketika berkunjung ke luar negara terutama bab makanan. Makanan halal adakalanya sukar untuk didapati di negara seperti itu. Kadang kala terdapat gerai yang dikatakan halal, namun status halalnya diragui kerana tiada sijil halal yang dipamerkan.

Ikuti perkongsian video oleh Youtuber popular, Daud Kim di laman facebook Polis Diraja Malaysia (Royal Malaysia Police) bersama rakannya mendedahkan, terdapat peniaga di Myeong-dong Street, Seoul yang menjual makanan bercampur daging khinzir, tetapi mempamerkan logo halal bagi menarik perhatian pelancong muslim.

Ada juga peniaga yang tidak dapat mengesahkan sama ada daging ayam yang digunakannya disembelih mengikut kaedah Islam ataupun tidak.

Ayuh saksikan pendedahan tersebut sebagai peringatan agar kalian tidak mudah tertipu dengan helah peniaga yang sengaja mempamerkan logo halal bagi tujuan mengaut keuntungan semata-mata.

HATI-HATI DENGAN MAKANAN 'HALAL' DI KOREA

#PesananKhidmatMasyarakatHATI-HATI DENGAN MAKANAN 'HALAL' DI KOREAAnnyeonghaseyo, yorobun (Hai semua)! Pasti ramai warganet di sini yang menyenaraikan Korea Selatan sebagai satu daripada destinasi pilihan untuk bercuti bukan?Selain membeli belah, ramai yang ingin mencuba makanan jalanan (street food) popular seperti gimbap, tteokbokki, bindaetteok dan pelbagai lagi. Namun perlu diingat, tidak semua makanan yang dijual itu boleh dimakan meskipun ada dipamerkan logo halal.Perkongsian video oleh Youtuber popular, Daud Kim bersama rakannya mendedahkan, terdapat peniaga di Myeong-dong Street, Seoul yang menjual makanan bercampur daging khinzir, tetapi mempamerkan logo halal bagi menarik perhatian pelancong muslim.Ada juga peniaga yang tidak dapat mengesahkan sama ada daging ayam yang digunakannya disembelih mengikut kaedah Islam ataupun tidak.Ayuh saksikan pendedahan tersebut sebagai peringatan agar kalian tidak mudah tertipu dengan helah peniaga yang sengaja mempamerkan logo halal bagi tujuan mengaut keuntungan semata-mata.Kredit video: Facebook Daud Kim

Posted by Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police ) on Wednesday, 27 November 2019

Sumber: Polis Diraja Malaysia (Royal Malaysia Police)

Siti Natrah Jusof

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.