Siakap Keli

Dipercayai Hampir 10 Kesan Cucuk, KKM Tampil Siasat Isu Tangan Bayi

Sejak beberapa hari lalu, kecoh di media sosial mengenai perkongsian gambar yang memaparkan tangan seorang bayi dengan kesan suntikan yang banyak. Menurut laporan media tempatan, tangan bayi yang baru dilahirkan itu dilihat mempunyai kesan cucuk hampir 10 kali bertujuan untuk ambil darah.

Ekoran daripada perkara itu, Kementerian Kesihatan tampil untuk menyiasat dakwaan tersebut. Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye berkata bahawa suntikan hanya boleh dilakukan sebanyak dua percubaan sebelum dirujuk kepada pegawai berpengalaman.

Tambahnya, sememangnya diakui bahawa bayi mempunyai saluran darah yang kecil dan ianya menyukarkan pegawai perubatan untuk mendapatkan darah. Namun, ia bukanlah alasan yang boleh digunakan apabila terlalu banyak kesan suntikan dikesan pada tangan bayi.

Menjadi amalan kita kalau doktor tersebut gagal dua kali, dia perlu rujuk kepada doktor senior. Tidak boleh mencuba hingga 10 kali. Bagaimanapun, kita akan siasat.

Sejak beberapa hari lalu, seprang wanita telah berkongsikan gambar yang memaparkan tangan bayi kecilnya mempunyai kesan suntikan yang banyak pada kedua-dua belah tangannya. Melalui status berkenaan, wanita itu jelas sedih dengan tindakan doktor yang gagal mendapatkan darah sehingga menyebabkan tangan anaknya sedemikian rupa.

Sumber: Sinar Harian

syafiq halim

Top Fan Sepanjang Masa

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.