Siakap Keli

Lepas Ada Yang Mati, Veterinar Ajar Cara Yang Betul Beri Minum Pada Koala

Biasanya, koala tidak minum sama sekali dan mendapat semua cecair yang mereka perlukan di atas daun kayu putih (gusi)

Tetapi keadaan baru-baru ini di Australia telah meninggalkan mereka terutama haus, menjadikan haiwan yang miskin mencari sumber air yang mereka dapat

Walau bagaimanapun, memberikan air koala dari botol atau hos boleh membawa maut kepada mereka, kerana mereka berpotensi bernafas dan mati akibat radang paru-paru dan ini penjelasan yang sempurna mengapa

Koala kecil yang dilihat di dalam gambar tengah adalah Arnie. Dia datang dari sebuah bandar kecil di utara Bairnsdale. Arnie selamat dari gelombang panas dankebakaran dengan hanya mendapat kecederaan ringan dengan kesan luka terbakar di kaki dan tangannya.

Kecederaan yang dialaminya dalam proses penyembuhan. Dia terselamat namun telah kehilangan ibu dan juga rumahnya. Dia ditemui oleh beberapa orang yang sangat peduli akan haiwan yang dalam masalah serta melakukan apa yang sepatutnya dilakukan oleh manusia apabila mereka mendapati haiwan yang bermasalah dengan menawarkan kepadanya minuman dari sebotol air mereka.

Boleh menyebabkan Aspiration Pneumonia

Mereka hanya cuba membantu. Mereka tidak tahu bahawa bahaya sekiranya bagi Koala untuk minum dengan cara ini. Mereka tidak tahu bahawa Koala biasanya mendapatkan sebahagian besar air mereka melalui daun gusi yang mereka makan dan mereka tidak sering minum air.Namun apabila mereka berbuat demikian, mereka menghadapi ke bawah dan menjilat sejumlah kecil dengan lidah mereka.

Mereka tidak tahu bahawa apabila Koala memegangnya dan mengambil terlalu banyak air, ia boleh masuk ke dalam paru-paru mereka dan menyebabkan Aspiration Pneumonia, yang biasanya membawa maut. Inilah yang berlaku kepada Arnie kecil. Walaupun usaha menyelamat dilakukan secara besar-besaran yang melibatkan ketiga-tiga perkhidmatan kecemasan dan penyelamat hidupan liar namun dia meninggal dunia. Ia menyayat hati bagi semua orang yang terlibat. Itulah sebabnya kami ingin berkongsi post ini. Jadi orang ramai boleh membantu dengan cara yang terbaik dan sepatutnya.

Sekiranya anda menemui Koala yang memerlukan bantuan atau di dalam zon api, tolong jangan tawarkan air secara terus dari botol atau cawan ke mulut mereka. Selain itu, jangan memaksa koala untuk minum air jika ia tidak mahu. Jika anda rasa selamat, anda boleh mengankatnya dan balut ia dengan kain atau selimut. Kemudian, bawak koala tersebut ke tempat perlindungan yang terdekat.

Boleh menyebabkan kecederaan yang serius

Sila berhati-hati dalam proses menyelamat kerana ia boleh menyebabkan kecederaan jika koala tersebut menentang atau tidak mahu mengikut anda. Sekiranya anda berada di lokasi berhampiran koala memerlukan bantuan, maka cara terbaik untuk menghidratkan koala adalah untuk isikan air dalam helmet, cawan, topi supaya koala boleh minum air tersebut dalam keadaan tunduk.

Ingat ingat bahawa Koalas adalah arboreal dan malam. Sekiranya anda melihat koala duduk di atas tanah, sila terus hubungi organisasi penyelamat hidupan liar. Mereka biasanya sangat tertekan jika mereka berada dalam keadaan yang membolehkan interaksi manusia, jadi jangan cuba dan mengambil selfies dengan haiwan kerana anda hanya menyebabkan tekanan pada koal tersebut.

Sumber : Facebook Animalia Wildlife Shelter

Nurul Alia Ali

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Tambah komen

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.