Penyelidik Dakwa Mungkin Koronavirus Di Wuhan Berpunca Dari Ular Dan Tersebar Kepada Manusia

Susulan daripada penularan wabak koronavirus yang berlaku di Wuhan telah membawa pelbagai penyelidikan untuk membendung penularan wabak tersebut terus mengganas.

Dalam kes wabak koronavirus 2019 ini, laporan menyatakan bahawa kebanyakan kumpulan pertama pesakit yang menjual daging yang diproses seperti keldai, biri-biri, babi, musung,tikus, landak dan reptilia.

Walau bagaimanapun, sejak tiada siapa yang pernah melaporkan mencari koronavirus yang menjangkiti haiwan akuatik, adalah wajar bahawa koronavirus mungkin berasal dari haiwan lain yang dijual di pasaran itu.

Para penyelidik telah melakukan penyelidikan dengan menggunakan analisis kod protein yang disukai oleh koronavirus baru dan membandingkan dengan kod protein daripada koronavirus yang terdapat dalam pemilik rumah yang mempunyai haiwan yang berbeza seperti burung, ular, landak, kelawar serta manusia.

Berdasarkan kajian yang dilakukan, didapati bahawa kod protein pada 2019-nCoV adalah yang paling serupa dengan yang digunakan dalam ular.

Laporan menunjukkan bahawa ular dijual di pasaran makanan laut tempatan di Wuhan. Perkara tersebut memungkinkan bahawa penularan virus tersebut mungkin berpunca daripada kelawar ke ular dan kemudian kepada manusia.

Bagaimanapun, bagaimana virus dapat menyesuaikan antara kedua berdarah sejuk dan panas tersebut masih menjadi misteri.

Pengarah laporan dan penyelidik lain perlu mengesahkan asal usul virus tersebut dengan lebih terperinci susulan daripada kod protein 2019-nCoV juga terdapat pada ular.

Walaubagaimanapun, sejak wabak itu berlaku, pasaran makanan laut telah ditutup dan membawa cabaran untuk mengesan haiwan sumber virus baru itu.

Sumber: CNN

Zetty Amelia

Editor: Azmil

Tambah komen

Dari Wiser.my