Siakap Keli

Koronavirus: Suami Terpaksa Tinggalkan Isteri Di Wuhan, Kerajaan China Tak Benarkan Tinggalkan Negara

Seorang lelaki Inggeris dan anak perempuannya telah ditawarkan penerbangan ke UK dari Wuhan, pusat wabak koronavirus, tetapi isterinya yang berbangsa Cina telah diberitahu yang dia tidak boleh mengikuti mereka untuk pulang ke UK.

Seramai 200 orang Britain akan diterbangkan dari China pada hari Khamis, dan akan dikuarantinkan selama dua minggu di UK.

Jeff Siddle, dari Northumberland, memberitahu Radio 4 Hari ini, dia terpaksa memutuskan sama ada meninggalkan anak perempuannya sembilan tahun atau menjaga keluarganya bersama.

“Isteri saya sedih,” katanya.

“Pihak berkuasa China tidak membenarkan mana-mana penduduk China keluar dari negara itu.”

Ianya terjadi selepas UK Foreign Office menasihati semua kerana wabak virus yang telah tersebar di seluruh negara dan sekurang-kurangnya 16 negara lain. Ia juga telah menyebabkan lebih daripada 130 kematian.

British Airways telah menghentikan semua penerbangan terus ke dan dari tanah besar China kerana virus itu.

Encik Siddle dan keluarganya mengembara ke Wuhan untuk meraikan Tahun Baru Cina dengan saudara-mara.

Mereka akan kembali ke UK pada 1 Februari, tetapi penerbangan mereka dibatalkan. Kira-kira 300 orang orang Inggeris yang terkandas di kawasan Hubei.

Encik Siddle berkata sekatan perjalanan yang berlaku, bermakna hanya dia dan anak perempuannya dibenarkan  menyertai penerbangan keluar dari bandar itu pada hari Khamis.

Isteri mempunyai visa UK sebagai pasangan

Bercakap kepada Radio Today 4, dia berkata: “Isteri saya seorang warganegara China walaupun dia mendapat visa tetap tinggal untuk UK sebagai pasangan.

“Pejabat Luar Negara berkata mereka akan melakukan penerbangan udara esok tetapi ia hanya untuk warga British.”

Beliau menambah: “Saya terpaksa membuat keputusan di mana sama ada anak perempuan saya berusia sembilan tahun, yang mempunyai pasport British, dan diri saya meninggalkan – dan meninggalkan isteri saya di sini di China – atau kami bertiga tinggal.

Tambah beliau lagi, beliau terpaksa membuat keputusan sama ada dia dan anak perempuannya pulang ke UK dan meninggalkan isterinya disini atau mereka bertiga tinggal di China.

“Kami mempunyai anak berusia sembilan tahun yang dipisahkan dari ibunya. Entah berapa lama boleh bertahan?

“Anak perempuan saya sudah semestinya dibanjiri air mata, dia benar-benar kecewa.”

Sumber : BBC

"