Siakap Keli

5 Jenis Makanan Yang Boleh Kurangkan Gejala Depresi

Gejala gangguan kesihatan fizikal selalunya lebih jelas daripada gangguan kesihatan mental. Tetapi kedua-duanya  berkaitan dengan nutrisi serta pemakanan dalam makanan yang anda makan. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa pelbagai makanan yang memasuki tubuh anda bermanfaat untuk kesihatan mental.

Kemurungan, adalah penyakit mental yang serius. Malangnya, ramai orang mengambil mudah atas penyakit kemurungan yang sering dikaitkan dengan pengambilan nutrisi.

Pemakanan mengambil peranan yang besar untuk mengurangkan tahap kemurungan. Kajian yang dipetik oleh Bold Sky menunjukkan sejumlah nutrien seperti karbohidrat, protein, omega 3, vitamin B, kalsium dan zink boleh mengurangkan kemurungan atau gangguan kesihatan mental yang lain.

Selain vitamin, mineral dan bahan penting lain yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, ada juga beberapa tips untuk jenis makanan yang dapat mengurangkan gejala kemurungan.

1. Ikan
Spesies ikan seperti mackarel, salmon, tuna dan sardin adalah sumber lemak terbaik iaitu omega 3 yang memainkan peranan penting yang berkaitan dengan fungsi otak. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Epidemiology dan Kesihatan Masyarakat mendapati bahawa jika mengambil lebih banyak ikan akan mengurangkan kemurungan.

2. Kunyit
Bahan aktif dalam kunyit mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan yang kuat. Satu kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Persatuan Pengarah Perubatan Amerika menunjukkan kunyit berkesan dalam mengurangkan gejala kemurungan.

3. Madu
Madu mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan. Selain digunakan sebagai makanan tambahan untuk mengekalkan kecergasan fizikal, madu juga nampaknya bermanfaat untuk kesihatan mental.

Madu yang berasal dari sarang lebah berkemampuan untuk mengurangkan tahap kemurungan dan anxiety. Satu kajian mendapati madu mempunyai kesan untuk meningkatkan daya ingatan dan mengurangkan simptom kemurungan.

4. Coklat
Coklat adalah menjadi kegemaran bagi sesetengah orang. Selain menenangkan, satu kajian mendapati bahawa memakan coklat, terutama coklat gelap, mempunyai kesan terhadap mood. Kesannya, juga akan melegakan gejala kemurungan. Ini kerana bahan psikoaktif dan phenylethylamine dalam coklat menyebabkan perasaan euforia yang memperngaruhi mood.

5. Makanan fermentasi

Makanan yang difermentasi seperti yogurt, kimchi, tempe, miso, tahu, jeruk dan kombucha juga merupakan sumber probiotik yang dapat meningkatkan mood. Itu juga bermakna bahawa makanan ini boleh membantu melawan gejala kemurungan. Probiotik bertanggungjawab untuk menghasilkan neurotransmitter yang baik untuk mengekalkan bakteria usus yang baik.

 

Sumber : CNN Indonesia

"