Siakap Keli

Covid-19: Batal Penerbangan Khas, Kerajaan Tak Benarkan Baki Penumpang Kapal Westerdam Di Kemboja Masuk Malaysia

Kredit: Google/Bernama

Kuala Lumpur, 16 Feb – Penerbangan Malaysia Berhad (MAB) membatalkan tiga penerbangan sewa khas yang ditempah Kedutaan Amerika Syarikat di Malaysia untuk membawa pulang penumpang kapal persiaran MS Westerdam dari Kemboja ke KLIA, lapor Kementerian Kesihatan (KKM).

Tindakan ini susulan kes jangkitan terbaru Covid-19 melibatkan seorang warganegara Amerika Syarikat yang menaiki kapal persiaran itu yang berlabuh di Kemboja pada 13 Feb lalu.

Pesakit wanita berusia 83 tahun itu bersama 145 penumpang lain telah menaiki penerbangan sewa khas pertama ke Malaysia pada Jumaat lalu.

Kedutaan Amerika Syarikat telah menempah 4 pesawat milik MAB untuk bawa sebahagian penumpang kapal persiaran itu ke KLIA untuk transit sebelum pulang ke negara asal,” ujar YAB TPM Datuk Seri Dr Wan Azizah dalam satu kenyataan hari ini.

Pesakit itu dan suaminya dikesan mempunyai gejala sebaik tiba di KLIA dan dirujuk ke Hospital Sungai Buloh bagi pemeriksaan lanjut.

Hasil ujian saringan, pesakit berkenaan disahkan positif Covid-19 manakala suaminya negatif.

Kapal MS Westerdam sebelum ini telah dihalang berlabuh di lima buah negara Asia termasuk Jepun dan Thailand berikutan kebimbangan penularan Covid-19.

Sumber: KKM

Amira

Makin kita belajar, makin kita tahu sebenarnya banyak yang kita tak tahu.

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.