Siakap Keli

Pakar Dakwa Alat Pengimbas Suhu Tidak Tepat Sepenuhnya

Gambar: SCMP

Pakar berkata bahawa sementara pegawai-pegawai berusaha untuk mengelakkan koronavirus terus tersebar, pelancong di seluruh dunia sedang menjalani pemeriksaan suhu yang tidak dipercayai keberkesanannya.

Lapangan terbang, bandar-bandar Cina dan juga kedai-kedai telah memulakan pemeriksaan suhu untuk mengenal pasti pesakit yang berpotensi dan mencegah penyebaran virus. Bagi melakukannya, banyak kerajaan dan perniagaan bergantung pada senjata termometer iaitu alat yang menggunakan sensor inframerah untuk mengukur suhu permukaan seseorang tanpa menyentuh kulit mereka.

Kredit Foto: Daily Mail

“Peranti ini sangat tidak tepat dan tidak boleh dipercayai, sesetengah darinya nampak hanya untuk ‘persembahan’ sahaja”,  kata Dr James Lawler, pakar perubatan di Pusat Global untuk Keselamatan Kesihatan, University od Nebraska.

Keadaan ini bermakna banyak kes koronavirus yang tidak dapat dikesan melalui pemeriksaan suhu.

Kredit Foto: Daily Mail

Kebanyakan orang menggunakan senjata termometer memegang ia terlalu jauh atau terlalu dekat dengan subjek, menghasilan ukuran suhu yang sama-sama terlalu panas atau terlalu sejuk.

Walaupun digunakan dengan betul, termometer tidak akan dapat mengesan semua orang yang boleh menyebarkan virus. Kajian menunjukkan bahawa orang yang dijangkiti boleh meningkat sehingga 14 hari tanpa menunjukkan gejala dan beberapa penyelidikan awal mencadangkan tempoh itu berlangsung selama 24 hari . Ia masih tidak jelas jika orang yang dijangkiti tanpa gejala boleh menyebarkan virus kepada orang lain.

Sumber: SCMP

Sofea Shahira

There's always another side to every story

syafiq halim

Top Fan Sepanjang Masa

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.