Siakap Keli

8 Ekor Kucing, 2 Ekor Anjing Maut Dipercayai Makan Nasi Beracun Dihidang Seorang Lelaki

Bagi seorang pencinta haiwan tidak kira anjing ataupun kucing, pasti mereka akan lebih bersedih apabila melihat keadaan haiwan-haiwan ini bergelimpangan mati akibat perbuatan keji orang yang tidak bertanggungjawab.

Masih ada manusia yang didakwa tegar melakukan kezaliman kepada haiwan dengan menyeksa dan membunuh haiwan tersebut dalam keadaan yang kejam.

Menurut perkongsian daripada Persatuan Haiwan Malaysia melaporkan bahawa 8 ekor kucing dan 2 ekor anjing menjadikan 10 ekor kesemua stray mati bergelimpangan akibat diracun oleh seorang penduduk dalam tempoh sebulan.

Kejadian disyaki dilakukan oleh individu lelaki  juga merupakan seorang penduduk di kawasan berkenaan.

Adalah menjadi kesalahan membunuh haiwan seperti kucing dan anjing dengan cara meracun kejam. Penggunaan racun tikus secara terbuka diletakkan di tempat awam apatah lagi di kawasan kanak-kanak bermain dikhuatiri mengundang bahaya lain dan boleh mengakibatkan kematian kepada kanak-kanak juga jika menyentuh racun yang dicampur nasi dan selepas itu menghisap jari atau menjilat tangannya.

Jika cukup bukti seperti visual gambar dan video kerja meracun yang dilakukan. Pelaku berdepan tindakan undang-undang.

Animal Malaysia mengingatkan pelaku lelaki Iban yang meracun kucing dan anjing di Desa Indah 3, Taman Baru Permyjaya, Miri Sarawak supaya hentikan perbuatan zalim, barbaric dan tidak bertamadun ini sebelum anak atau saudara sendiri jadi mangsa perbuatan kejam meracun.

Antara jenis racun tikus sangat merbahaya yang digunakan oleh pembunuh haiwan jalanan adalah jenis Warfarin, Brodifacoum, Bromadiolone, Calcium Cyanide, Chlorophacinone, Doumatetralyl, Flocoumafen, Zinc Phosphide dan Brodifacoum. Ini kerana bahan toksik yang mampu bunuh manusia apatah lagi haiwan adalah sangat beracun dan mampu membunuh dalam tempoh singkat.

Penjualan beberapa jenis racun tikus yang amat toksik harus diharamkan di kedai-kedai secara terbuka kerana kandungan merbahaya seperti Arsenik, Fosforus, Talium, Flourida, Sianida dan Strichnin.

Sumber: Persatuan Haiwan Malaysia

Edayu

Lebih banyak menulis dari bersembang

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Tambah komen

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.