Siakap Keli

YDP Agong Berkenan Melantik Muhyiddin Yassin Sebagai Perdana Menteri Ke-8

Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, berkenan melantik Tan Sri Mahiaddin Md Yassin (Muhyiddin) sebagai Perdana Menteri kelapan.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh Istana Negara, Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, pada hemat Seri Paduka Baginda, Tan Sri Muhyiddin Yassin mungkin mendapat kepercayaan majoriti Ahli-Ahli Dewan Rakyat.

”Istana Negara hari ini telah menerima senarai pencalonan nama-nama bakal Perdana Menteri daripada ketua-ketua parti politik yang mempunyai wakil dalam Dewan Rakyat dan Ahli Dewan Rakyat yang bebas.

”Proses ini adalah lanjutan daripada titah Yang di-Pertuan Agong di mana ketua-ketua parti politik dan Ahli Dewan Rakyat yang bebas diminta untuk mengemukakan pencalonan nama-nama Ahli Dewan Rakyat sebagai bakal Perdana Menteri.

”Selepas mendapat representasi daripada semua, pada hemat Seri Paduka Baginda, Ahli Dewan Rakyat yang mungkin mendapat kepercayaan majoriti ialah Tan Sri Mahiaddin (Muhyiddin) Md Yassin.”

”Sehubungan itu, Seri Paduka Baginda berkenan melantik Tan Sri Mahiaddin Md Yassin (Muhyiddin) sebagai Perdana Menteri selaras dengan Perkara 40(2) (a) dan Perkara 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Baginda turut bertitah bahawa ini adalah keputusan terbaik untuk semua dan menzahirkan penghargaan dan terima kasih kepada rakyat dan semua yang terlibat.

Muhyiddin Yassin akan mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri di Istana Negara pada jam 10.30 pagi esok.

Sumber: Bernama

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.

Tambah komen

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.