“Kasih Sayang Dua Negara,” Beruntungnya BCL Dapat ‘Kasih Sayang’ Daripada Keluarga Mentua

Seminggu sudah berlalu, pemergian Ashraf Sinclair masih lagi menjadi sebutan dan perhatian orang ramai.

Terbaru, Bunga Citra Lestari muncul buat pertama kali selepas pemergian arwah Ashraf dalam satu persembahan di Jakarta. Persembahannya itu telah menjadi trending di Twitter kerana dia dilihat tidak dapat menahan sebak semasa menyanyikan beberapa buah lagu.

Dalam pada itu, Bunga juga dilihat sentiasa mendapat sokongan daripada rakan-rakan, keluarga dan peminat bukan sahaja dari Indonesia malah Malaysia juga.

Keadaan ini membuatkan seorang peguam syarie, Fahmi Ramli, meluahkan betapa beruntungnya Bunga walaupun telah kehilangan suami sebagai tempat bergantung namun masih mendapat sokongan dan disayangi oleh ramai orang.

Untungnya Bunga Citra Lestari

Semalam isteri saya ceritakan tentang bagaimana Bunga Citra Lestari yang baru kematian suami tercinta Asyraf Sinclair beberapa minggu yang lalu. Saya bukan nak bandingkan apa-apa dengan mana-mana pihak.

Pada saya kisah selepas kematian Asyraf wajar dicontohi dan diteladani untuk kita. Saya tak nak komen tentang kewajaran aktiviti dia selepas eddah. Cuma ini apa yang saya nampak perlu untuk dijadikan ikutan.

Kasih sayang family dua negara

Walaupun perkahwinan tersebut antara dua negara, Malaysia dan Indonesia, apa yang saya paling kagum adalah bagaimana sifat kasih dan sayang antara family Asyraf daripada Malaysia yang tak berbelah bahagi kepada BCL serta Noah (anaknya). Begitu juga dengan keluarga BCL yang melayani baik keluarga Asyraf seperti keluarga sendiri.

Ini sangat penting untuk diterapkan. Tambahan lagi, kasih sayang antara family mertua dan menantu tidak terputus meskipun selepas kematian orang yang disayangi. Maaf cakap, banyak yang kita dengar, bila mati sahaja orang yang menghubung antara dua keluarga, mesti berlaku persengketaan.

Penghargaan kepada isteri daripada mertua

Apa yang lebih menarik untuk didengar daripada kematian Asyraf adalah, keluarganya terus datang dan menetap bersama BCL disamping menyediakan makan minum dia dalam tempoh eddahnya.

Kita pun tahu, orang tengah sedihkan. Cuma, rasa release sikit bila keluarga mertua, emak, ayahnya, adik beradiknya datang untuk membantu. Kata mereka, mereka sangat berterima kasih kepada BCL kerana menyayangi dan mencintai anak mereka, Asyraf, sepanjang tempoh kahwin. Ini cara terbaik untuk meredakan kesedihan balu yang kematian suami iaitu keluarga sebelah lelaki mengucapkan terima kasih yang tak terhingga atas kasih sayangnya selama ini.

Tumpuan pada yg masih hidup (BCL & Noah)

Terlalu meratap pemergian orang yang telah kembali ke pangkuan Ilahi tak digalakkan dalam Islam. Apa yang perlu diberi perhatian adalah kepada yang masih hidup. Terutamanya orang yang dibawah tanggungan suami tersebut.

Serius, saya sendiri kagum dengan keluarga Asyraf yang meredhai pemergian anaknya dan mengambil alih tanggungjawab menyediakan makan, minum BCL dan Noah anak lelaki Asyraf. Meskipun Noah mungkin sudah remaja, tetapi keluarga Asyraf tahu, memang tanggungjawab mereka untuk memberikan yang terbaik kepada BCL dan Noah. Ini baik. Sangat baik.

Tak bertikai tentang harta

Yang biasa kita dengar selepas kematian adalah pertikaian tentang harta peninggalan simati. Isu ini selalu kita dengar. Tak dinafikan. Saya rasa keluarga Asyraf juga mesti orang yang berada. Sama juga dengan BCL.

Tapi, tak dengar pun isu perebutan harta berlaku. Atau kalau ada sedikit pertikaian pun, mungkin sampai tak ada dengar di mana-mana media. Pada saya, ini disebabkan, BCL mesti mempunyai harta sendiri dan mempunyai penghormatan tinggi sebagai wanita berjaya. Kalaupun keluarga Asyraf nak rebut harta, pasti tak ada kesan pada BCL yang mempunyai pendapatan dan karier stabil.

Support daripada ramai pihak

Bila sahaja kematian Asyraf diketahui, Yuna (Biras kepada BCL) serta suaminya iaitu adik Asyraf Sinclair datang terus daripada New York untuk memberikan sokongan pada BCL serta Noah. Saya pasti, ramai lagi yang memberikan support pada mereka.

Termasuklah support daripada kedua-dua keluarga serta rakan-rakan. Amatlah tertekan kalau ahli keluarga dua-dua belah pihak tidak menyokong kehidupan balu dan anak yang sedang dalam kesedihan bahkan lebih teruk kalau ada persengketaan. Lagi teruk, kalau fans-fans diorang pulak bergaduh. Tiberrr.

Kesimpulan

Kematian suami, amatlah membebankan bagi mana-mana isteri. Tambah-tambah, suami tersebut adalah ‘breadwinner’ atau pencari nafkah berseorangan. Memang terasa beban bagi isteri yang terpaksa harung kematian suaminya tambah-tambah kalau ada anak yang masih kecil atau masih bersekolah.

Sebaiknya, semua pihak terutamanya keluarga kedua-dua pihak, saling memberikan sokongan dan nilai positif kepada balu tersebut. Pihak yang perlu bertanggungjawab untuk menanggung nafkah anak perlu mainkan peranannya. Wanita juga perlu mempunyai karier dan harta kerana selalu yang menjadi mangsa penindasan adalah wanita yang tiada apa-apa. Ini sebab kenapa wanita zaman ini perlu mempunyai kerja.

Serius saya tak tengok video apa-apa melainkan kisah inspirasi dan teladan yang diceritakan isteri saya. Rasa-rasa ada yang setuju tak dengan coretan saya ni?

Mertua sayang menantu, menantu kasihkan mertua.

Fahmi Ramli

Sumber: Fahmi Ramli

Sofea Shahira

There's always another side to every story

Editor: syafiq halim

Tambah komen

Dari Wiser.my