Siakap Keli
Gambar: Kyodo News

“Tidak Perlu Keputusan Drastik,” Olimpik Tokyo 2020 Bakal Diteruskan

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa berkata pada Selasa bahawa Olimpik Tokyo 2020 musim panas ini akan diadakan seperti yang dijadualkan walaupun terdapat cabaran yang ditimbulkan oleh pandemik koronavirus.

“IOC tetap komited sepenuhnya ke Sukan Olimpik Tokyo 2020 dan dengan lebih dari empat bulan untuk pergi sebelum pertandingan, tidak perlu untuk membuat keputusan drastik pada tahap ini.

“IOC menggalakkan semua atlet untuk terus bersedia menghadapi Sukan Olimpik Tokyo 2020 sebaik mungkin.

“IOC mempunyai keyakinan bahawa banyak langkah yang diambil oleh banyak pihak di seluruh dunia akan membantu menampung keadaan akibat daripada COVID-19,” kata jawatankuasa tersebut dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu dikeluarkan kerana spekulasi berleluasa di Jepun dan di luar negara bahawa Sukan Tokyo mungkin ditangguhkan atau dibatalkan kerana wabak koronavirus walaupun bilangan kes jangkitan dan kematian akibat COVID-19 telah meningkat dengan kadar yang cepat di luar Jepun terutama dalam Eropah.

IOC bersetuju dengan persekutuan untuk  meneruskan persiapan mereka untuk acara sukan yang bermula pada 24 Julai walaupun keadaan semasa adalah ‘belum pernah terjadi sebelumnya’ untuk seluruh dunia.

Semasa mesyuarat Lembaga Eksekutif, IOC juga membincangkan bagaimana acara-acara yang layak untuk sukan ini perlu dijalankan di tengah-tengah pandemik memandangkan peristiwa-peristiwa sedemikian telah dihentikan oleh sekatan perjalanan dan langkah-langkah keselamatan lain sejak virus pertama kali berlaku di pusat bandar China, Wuhan, lewat tahun lepas.

Presiden IOC, Thomas Bach, mengatakan bahawa IOC tidak akan menetapkan tarikh akhir untuk menentukan sama ada untuk menganjurkan Sukan Olimpik seperti yang dijadualkan bahkan selepas Organisasi Kesihatan Sedunia berlabel COVID-19 sebagai pandemik pada 11 Mac.

Tinjauan pendapat yang dijalankan oleh Kyodo News pada hari Isnin menunjukkan bahawa 69.9 peratus responden mengharapkan Olimpik tidak akan diteruskan seperti yang dirancang.

Sumber: Kyodo News

Sofea Shahira

There's always another side to every story

syafiq halim

Top Fan Sepanjang Masa

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: