Ini 5 Cara Buat Cicak Tak Berani Nak Masuk Rumah Anda

Mungkin ramai yang bersetuju bahawa cicak bukanlah haiwan yang menggemaskan atau kelihatan comel, sebaliknya apabila kita melihatnya di dinding rumah membuat kita merasa geli dan tidak selesa.

Masalahnya bukan sahaja menggelikan, bahkan cicak juga boleh menjadi sumber penyakit. Kerana berkeliaran di pelbagai tempat, termasuk tempat-tempat kotor, dan mungkin selepas itu berkeliaran di meja makan. Salah satu jenis bakteria yang sering dijumpai di badan cicak adalah bakteria E.Coli atau Escherichia Coli.

Haiwan ini nampak kecil dan tidak berbahaya, tapi kehadiran cicak dalam rumah boleh mengganggu anak-anak kecil dan haiwan peliharaan.

Ini kerana jika dibiarkan, ia akan menjadi penghuni tetap dalam rumah, menjadikan perabot sebagai sarang seterusnya membiak dalam rumah.

Bagaimana nak elak cicak berkeliaran di dalam rumah?

Berikut adalah lima cara yang boleh anda lakukan untuk mengusir cicak yang berkeliaran di rumah:

  1. Kulit telur

Setelah memasak telur, jangan buang cengkerang. Letakkan kulit telur di bahagian rumah yang sering dikunjungi oleh cicak. Tidak perlu mencucinya atau membersihkan sisa telur terlebih dahulu, biarkan bau telur meletus. Kaedah ini akan menjadikan cicak menjauh, kerana cicak sangat tidak menyukai bau telur.

  1. Bawang putih

Seperti yang kita ketahui, bawang putih mempunyai aroma pedas. Menggantung beberapa ulas bawang putih di sekitar pintu atau meletakkan potongan bawang putih di pelbagai bahagian rumah akan membuat cicak enggan memasuki rumah.

  1. Kapur barus

Ya, selain menjauhkan serangga dan serangga perosak, kapur barus juga berkesan menghilangkan cicak. Aroma kapur barus yang aneh akan mengalihkan perhatian dan akhirnya menghalau cicak dari berkeliaran di dalam rumah.

  1. Serbuk kopi

Bagi kita manusia, aroma kopi sangat sedap, tetapi tidak begitu untuk cicak. Lebih-lebih lagi jika kita mencampurkan serbuk kopi dan serbuk tembakau. Campuran ini boleh berubah menjadi racun beracun apabila dimakan oleh cicak. Gabungan serbuk kopi dan tembakau sangat berkesan untuk mengusir cicak.

  1. Air sejuk

Cicak tidak menyukai benda sejuk, seperti udara sejuk dan air sejuk. Sebagai haiwan berdarah sejuk, cicak tidak pernah serasi dengan suhu sejuk. Kita boleh menggunakan kelemahan ini untuk menyingkirkannya. Sediakan semburan dan semburkan air sejuk ketika melihat cicak di dinding. Ini akan mengejutkannya dan membuat cicak enggan kembali lagi.

Di samping menjalankan kaedah ini, sangat penting untuk menjaga kebersihan rumah, memastikan setiap bahagian rumah tetap kering, dan menutup celah atau lubang yang dapat menjadi pintu masuk cicak.

Sumber: Kompas.com

Nor Azilah

Editor: Azmil

Dari Wiser.my