Siakap Keli

Dari Makan Gaji Sebagai Kaunselor, Jadi ‘Boss Besar’ Jual 116,000 Helai Tudung

Ada sesiapa yang korang kenal sangat struggle kerja, gaji tak cukup, mungkin kena buang kerja ataupun ada yang dah dibuang kerja masa PKP baru ni ? Bayangkan macamana nak bayar bil rumah, api, air, kenderaan? Nanti apa yang mak ayah kita kata, kawan-kawan pun membawang.

Ini yang terjadi pada Pn. Carmelita ataupun lebih mesra dengan panggilan Kak Mel, yang dah bekerja lebih 10 tahun tapi masih tak cukup serba-serbi, tak boleh nak gembirakan ibu ayah, suami dia. Siapa kat sini yang pernah alami situasi sama macam Kak Mel?

Masa tu Kak Mel bekerja sebagai Kaunselor di salah sebuah IPTA sambil buat bisnes part-time, tapi tak dapat jualan yang dia nak dan sales dia stuck. Ketika tu Kak Mel masih lagi kaunselor, nak bantu orang naikkan semangat tapi dia sendiri pun down sebab sales stuck & bisnes tak jadi.

Korang tahu ke kenapa Kak Mel mulakan bisnes? Korang ingat mulakan bisnes ni senang ke? Korang ingat buat bisnes ni seronok ke? Mula bisnes senang tapi nak capai sales tinggi tak senang. Sakit hati bila bertahun tak capai apa-apa pun dalam bisnes.

Kak Mel mulakan bisnes sebab nak buktikan pada ayah bahawa dia seorang yang boleh berjaya tanpa makan gaji. Kak Mel sendiri pun tak boleh nak luangkan masa dengan ayah dan mak. Itu yang dia cuba buat untuk berjaya cepat walaupun tak sempat nak buktikan kepada ayah, sehinggalah ayah Kak Mel meninggal dunia dan menyebabkan Kak Mel sangat sedih.

Kalau korang masih lagi ada mak ayah sepatutnya korang cepat-cepat kena berjaya. Kena bertindak, buat sesuatu supaya dapat penuhi impian mereka.

Kak Mel sangat minat fesyen dan dia mulakan bisnes dengan gunakan namanya sendiri, Carmelita. Dah 10 tahun buat bisnes tapi masih tak jadi dan jualan masih stuck pada level RM10,000 sebulan. Cabaran paling besar Kak Mel adalah orang tak kenal pun bisnes dia sebab tak tau guna Facebook, tak tahu apa nak buat, follower pun tak ada.

Agak-agak korang  ada ke ada  macam tu yang korang rasa ramai orang masih tak kenal bisnes korang dan sebab tu sales korang lemau?

Akhirnya Kak Mel buat keputusan untuk follow Najib Asaddok yang Kak Mel dapat tahu dari orang lain dengan hadir ke kelas yang dianjurkan oleh Momentum Internet Sdn Bhd. Semasa dalam Kelas Najib Asaddok, Kak Mel rasa macam kena tampar, kena tegur sebab lebih 10 tahun buat bisnes, baru tahu apa yang dia buat adalah silap, ketinggalan zaman dan betul-betul ikut cara lama. Patut sales krik krikk.

Silap beliau paling besar ketika itu adalah dia tak onlinekan bisnes beliau dengan cara yang betul & ikut Formula. Baru lah Kak Mel nampak, dalam pemasaran perlu ada ILMU dan GURU untuk bimbing bisnes. Bukan setakat sekolah perlu ada guru, dalam bisnes pun kena ada GURU! Kalau tak, boleh sesat dan bertahun berniaga tanpa hasil.

Sejak dari itu, Kak Mel sangat konsisten dengan hadir kelas yang dijalankan oleh Najib Asaddok sejak dari tahun 2017 sehinggalah sekarang 2020. Mana tak konsisten setiap kali pergi belajar, sales naik meroket. Kan best tu.

Akhirnya bisnes Kak Mel mula meningkat, mula nampak jalan, dan sales mula meningkat. Tahun 2017 jer jualan dah mencecah jadi 5 angka sebulan. Masuk 2018, sales mula meroket dengan sebulan dah capai 6 angka. Total sales pada tahun 2018 ketika itu RM3.1 juta setahun.

Tahun 2019, sales Carmelita dah capai RM5.33 juta.  Peningkatan sangat dasyat. Dan oleh sebab jenama Carmelita makin dikenali, orang makin kenal dan jenama Carmelita jadi sebutan. Pada awal tahun 2020, Carmelita berjaya menang anugerah “The Best Fashion Muslimah Apparels” dibawah The BrandLaureate SME Bestbrands Awards untuk tahun 2019 / 2020. Baguskan bila follower meningkat! Yerlah masa Kak Mel start facebook page kosong takder siapa follow, sekarang Carmelita dah capai 382,000 follower.

Tahun 2020, walaupun musim Covid-19 dan PKP, Kak Mel tetap berjaya hasilkan jualan RM408,000 pada Mac 2020 dan RM441,000 untuk April 2020. Jumlah keseluruhan jualan dari Januari hingga April tahun 2020 cecah RM1.8 juta.

Kak Mel boleh buat, kenapa korang pula rasa tak boleh? Perkara paling betul yang Kak Mel buat adalah beliau bermula dari Kelas Roket Pemasaran Momentum (RPM), kelas yang buatkan Kak Mel sedar dan nampak jalan.

Kelas RPM jugalah menjadi sebab dan juga izin Allah dia akhirnya mampu bukti kejayaan kepada keluarga terutamanya Emak & Suami Kak Mel. Sudah pasti jika arwah masih ada, dia pasti gembira melihat kejayaan Kak Mel.

 

 

View this post on Instagram

 

Pn. Carmelita ataupun dikenali sebagai Kak Mel, dulu mulakan bisnes dalam keadaan zero, tak tahu apa-apa dan tak tahu pun nak tarik pelanggan. Walaupun sekadar minat, tapi sales tak pernah lepas RM10,000 pertama. Keadaan ini berubah selepas Kak Mel follow Najib Asaddok untuk dapatkan guidance, nasihat & petunjuk cara marketing yang betul untuk bantu tarik lebih ramai pelanggan. Walaupun Kak Mel dulu seorang kaunselor, tapi dalam bisnes tetap juga perlukan seorang guru untuk guide. Bisnes Kak Mel berubah sangat konsisten bermula dari dapat sales RM30,000, lepas tu capai RM100,000. Tak cukup itu, bisnes Carmelita terus grow hingga capai apa yang Kak Mel impikan dalam bisnes. Apa kata anda dengar sendiri kisah Kak Mel yang dia jarang nak share dengan orang lain sebagai sumber inspirasi untuk anda. #ORMnajibasaddok

A post shared by Najib Asaddok (@najibasaddok) on

Nak ke nak jadi macam Kak Mel dari bekerja jadi seorang Usahawan fesyen berjaya ? Untuk pengetahuan , Kelas RPM Nak Tarik Pelanggan akan diadakan secara  online pada tarikh 27 & 28 Jun 2020 ini selama 2 hari dengan hanya serendah RM40 jer sebab nak bantu korang belajar strategi tarik ramai pelanggan dan naikkan sales.

Bukan setakat tu jer, korang juga dapat sesi persediaan sebanyak 6x setiap hujung minggu untuk mudahkan korang buat sales dengan cepat dan bagus sebelum kelas bermula pada 27 Jun nanti. Kiranya kelas dah mula lebih awal.

Jangan lepaskan peluang untuk ubah nasib diri dan bisnes korang sebab hanya dengan RM40 ada dapat join kelas lebih 30 jam untuk naikkan sales. Korang nak mulakan tindakan pertama korang, sila klik link di bawah..

Website Nak Tarik Pelanggan: www.naktarikpelanggan.com

Emel: [email protected]

Hotline: 07-7717296 @ wasap.my/60108048800

Facebook: Najib Asaddok

Instagram: Najib Asaddok

Youtube: Najib Asaddok

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.