Siakap Keli

Tukang Gunting Rambut Warga Pakistan Positif COVID-19, 40 Kontak Rapat Dikenal Pasti

Seramai 40 orang kontak rapat bagi seorang tukang gunting rambut warga Pakistan positif COVID-19 yang bekerja di sebuah kedai gunting rambut di Kuala Lumpur telah dikenal pasti.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, hasil siasatan awal mendapati, kedai gunting rambut tersebut tidak beroperasi sejak bermulanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lalu.

“Namun mangsa terus memberikan khidmat menggunting rambut dari rumah ke rumah atas permintaan pelanggan di kawasan sekitar.

“Terdapat seramai 25 kontak rapat yang dikenal pasti setakat ini melalui rekod panggilan telefon, iaitu empat (4) orang rakan serumah dan 21 orang pelanggan,” katanya dalam satu sidang media mengenai perkembangan COVID-19 di Putrajaya, hari ini.

Menurutnya, kedai gunting rambut tersebut mula beroperasi semula pada 10 Jun dan majikannya telah membawa individu berkenaan menjalani saringan COVID-19.

“Terdapat seramai 15 kontak rapat yang telah mendapat khidmat gunting rambut daripada beliau sehingga 11 Jun 2020.

“Dengan itu jumlah kontak yang telah dikenal pasti adalah seramai 40 orang,” tambahnya.

Mengulas lanjut, kesemua mereka telah disaring dan diarah kuarantin di rumah.

Jelas Hisham, tukang gunting rambut tersebut telah dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh pada 11 Jun (semalam), bagaimanapun punca jangkitan masih belum dikenal pasti dan siasatan masih dijalankan.

Kenyataan tersebut boleh dirujuk pada minit ke-37.

Sidang Media: Perkembangan COVID-19 Di Malaysia

Sidang media oleh YBhg. Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia berkenaan perkembangan terkini COVID-19 di Malaysia

Posted by KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA on Friday, June 12, 2020

Dapatkan produk tisu basah basmi virus Alcosm DISINI, guna kod promosi STAYSAFEMY dan nikmati diskaun RM 20 dengan pembelian minima RM 100.

Sumber: KKM

Dapatkan kelengkapan elakkan Covid 19 di SINI

Adnin Razak

Tukang tulis untuk rakyat jelata.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.