Siakap Keli

Kisah Lelaki Ini Pernah Jadi Mangsa Pedofilia Dari Umur 9 Tahun Hingga Zaman Universiti

KANGAR, 13 Jun – Tekanan perasaan yang terpaksa dilalui oleh mangsa pedofilia bagaikan ‘setiap hari mengadap jendela neraka’, itulah luahan seorang pekerja swasta yang pernah melalui detik hitam itu dalam hidupnya.

Kini berumur 35 tahun, lelaki yang hanya mahu dikenali dengan nama “Man” itu berkata, ia bermula ketika dia berumur sembilan tahun apabila menjadi objek melepaskan nafsu sepupu wanita yang tinggal serumah dengannya.

“Masa itu, saya tidak tahu apa-apa apabila diajak tidur bersama,” kata sambil menundukkan kepala ketika menceritakan kisah menyedihkannya itu kepada Bernama baru-baru ini.

Katanya episod menjadi mangsa ‘gergasi kanak-kanak’ atau “pelaku pedofilia” tidak terhenti setakat itu sebaliknya dia sering dipilih sebagai objek pemuas nafsu golongan pelaku seks luar tabii bermula dari alam persekolahan, sehingga ke menara gading.

“Saya ambil keputusan untuk mengunci mulut dan tidak memberitahu  keluarga kerana bimbang akan keselamatan diri apabila diugut oleh pelaku setiap kali selepas memuaskan nafsu liar mereka,” kata anak ketiga daripada lima beradik itu.

Man berkata pada mulanya dia merasakan episod hitam akan berhenti apabila mendapat tawaran memasuki sekolah berasrama penuh, namun kali ini dia menjadi ‘objek seks’ pelajar senior lelaki yang bukan hanya membulinya, tapi turut menjadikanya sebagai objek seks luar tabii secara bergilir-gilir.

“Tekanan yang dihadapi menyebabkan saya kadang-kadang terfikir untuk  mengambil jalan mudah membunuh diri, namun bila fikir pasal mak … saya tidak sangggup tambah derita mak yang merupakan seorang ibu tunggal,” katanya dan menambah, dia terus menjadi mangsa apabila menyambung pelajaran di sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) di ibu negara.

“Kali ini saya dibayar untuk memuaskan nafsu… pada mulanya agak seronok dapat tambah duit kocek, namun lama kelamaan saya terfikir sampai bila untuk terus membiarkan diri diperlaku sedemikian rupa dan saya nekad untuk meninggalkan sisi gelap itu,” katanya.

Man berkata selepas memasuki alam pekerjaaan, barulah dia merasakan dirinya bebas sepenuhnya, malah keadaan bertambah baik selepas dia mendirikan rumah tangga, dan dapat meneruskan hidup sebagai seorang insan normal.

“Saya rasa bersyukur dapat keluar dari lembah hina itu walaupun terpaksa melaluinya seorang diri… nasihat saya kepada keluarga dan mangsa pedofiia agar terus membuat laporan polis dan tidak perlu malu, jika terus dibiarkan pelaku seks kanak-kanak akan terus bebas merosakkan masa depan kanak-kanak,” katanya yang bakal menimang  cahaya mata pertama tidak lama lagi.

Sementara  itu, Ketua Polis Perlis Datuk Surina Saad menasihati keluarga mangsa pedofilia segera membuat laporan kepada polis dan tidak membiarkan jenayah seksual kanak-kanak itu terus berlaku.

“Jenayah ini (pedofilia) hanya boleh dibendung sekiranya ahli keluarga dan masyarakat sama-sama melaporkan kes yang berlaku di sekeliling mereka, membuat laporan polis bukan bererti sibuk menjaga tepi kain orang sebaliknya ingin menjaga keselamatan semua orang,” katanya.

Beliau berkata  Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 turut membuka ruang kepada orang ramai tampil membuat laporan polis terhadap kesalahan itu apabila pengakuan daripada mangsa sudah cukup untuk mengheret suspek ke mahkamah.

“Pengadu tidak memerlukan saksi atau apa-apa dokumen atau video sokongan bagi membolehkan pihak berkuasa membuat pendakwan,” katanya dan menambah Jabatan Siasatan Jenayah, Cawangan Jenayah Seksual (D11) mempunyai pakar psikologi yang akan memberi kaunseling kepada mangsa, untuk menceritakan kejadian yang menimpa.

Katanya antara usaha yang dilakukan oleh unit D11 bagi mencegah jenayah itu ialah memberi ceramah kepada orang ramai, khususnya ibu bapa agar mereka mendapat pengetahuan tentang jenayah ini.

“Antara pendedahan yang dilakukan adalah memberi pengetahuan kepada ibu bapa cara mudah bagaimana melakukan sentuhan selamat terhadap anak mereka agar tidak berlaku unsur jenayah seksual. Penjaga juga boleh dikenakan tindakan undang-undang sekiranya mereka menyentuh anak-anak secara seksual walaupun atas dasar kasih sayang,” katanya.

 

Sumber: Bernama

Edayu

Lebih banyak menulis dari bersembang

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.