Siakap Keli

(Video)Ibu Melutut Berterima Kasih Pada Pegawai Polis Yang Selamatkan Nyawa Anaknya 3 Tahun Lalu

Satu video yang memaparkan tindakan seorang wanita melutut di hadapan dua orang anggota polis di China menjadi tular di media sosial.

Menurut South China Morning Post, wanita tersebut bertindak sedemikian kerana dua orang anggota polis terbabit telah menyelamatkan nyawa anak perempuannya ketika rumahnya terbakar pada 3 tahun lepas.

Dalam insiden yang tragis itu, dua orang anggota polis terbabit telah terdengar suara tangisan yang datang dari dalam rumah wanita berkenaan.

Tanpa berlengah, kedua-dua mereka telah masuk ke dalam rumah yang sedang terbakar itu dan mendapati bahawa anak wanita berkenaan yang berumur 2 tahun pada ketika itu sedang terperangkap dalam api yang marak.

Atas tindakan pantas itu, anak wanita tersebut berjaya dibawa keluar dan terselamat daripada insiden terbabit.

Selepas daripada insiden itu, wanita terbabit dikatakan memulakan hidup baru dengan bekerja di bandar lain.

Namun pada suatu hari ketika dia sedang dalam perjalanan untuk menghantar barang, dia telah mengecam anggota polis yang telah menyelamatkan nyawa anaknya itu.

Wanita tersebut kemudiannya telah bertindak melutut sambil menangis di hadapan dua orang anggota polis berkenaan sebagai tanda penghargaan kerana telah merisikokan nyawa mereka demi menyelamatkan anaknya yang terperangkap di dalam kebakaran 3 tahun lalu.

Woman kneels down after recognising her child's lifesavers

This woman in China will never forget the faces of the police officers who saved her daughter's life.

Posted by South China Morning Post on Tuesday, June 23, 2020

Insiden terbabit telah undang pelbagai reaksi positif daripada warganet antaranya ialah:

Besar jasa anggota polis terbabit terhadap wanita berkenaan. Walaupun tidak mengenali wanita tersebut, namun atas tanggungjawab yang dipikul, mereka sanggup meredah kebakaran itu demi memastikan nyawa orang awam dapat diselamatkan.

Tahniah diucapkan. Terima kasih kepada anggota beruniform yang menggalas tanggungjawab berisiko demi memastikan keselamatan orang awam terjaga.

Sumber: SCMP

IKLAN

"SOTO AYAM"Lagi 2 hari nak raya, dah ada menu untuk pagi raya ke tu?Buat soto ayam pun sedap, nak buat pun senang!Jom ikuti kami di semua platform media sosialFacebook: skliciousInstagram: @theskliciousTwitter: @theskliciousWebsite: www.sklicious.comYoutube: Sklicious*Jika anda mempunyai resepi menarik yang hendak dikongsikan, boleh share resepi tersebut di sklicious GroupGuys jangan lupa LIKE & komen “Mohon SHARE” untuk menu2 best yang korang suka supaya fanpage lebih aktif di News Feed Facebook

Posted by sklicious on Thursday, May 21, 2020