Siakap Keli

Dipercayai Ketagihan Arak, Tiga Dilaporkan Maut Selepas Minum ‘Hand Sanitizer’

Gambar Hiasan Via Google

Tiga orang dilaporkan telah meninggal dunia manakala tiga lagi berada dalam keadaan kritikal dan seorang buta kekal selepas menelan hand sanitizer yang mengandungi metanol, lapor New York Times.

Kes paling awal yang dilaporkan kepada Pusat Maklumat Racun dan Kawalan Dadah New Mexico adalah pada 7 Mei lalu dan selebihnya berlaku selepas 29 Mei.

Jurucakap dari Jabatan Kesihatan mengatakan bahawa kes-kes tersebut berkait dengan alkoholisme dan menyatakan bahawa hand sanitizer diminum kerana ia mempunyai kandungan alkohol yang tinggi.

Pengumuman itu dibuat seminggu selepas Pentadbiran Makanan dan Dadah memberi amaran kepada pengguna agar tidak membeli sembilan produk pembersih yang dihasilkan  di Mexico kerana mengandungi metanol yang boleh menjadi toksik jika diserap melalui kulit dan tertelan.

Sama ada produk yang terlibat dalam kematian tersebut termasuk yang disenaraikan dalam nasihat sedang disiasat, menurut Jabatan Kesihatan.

Menurut seorang profesor di University of New Mexico, Brandon Warrick, hand sanitizer kebiasaannya mengandungi alkohol etanol atau isopropil namun menjadi beracun apabila mengandungi metanol.

Menelan metanol boleh membawa maut dan jika ada yang masih hidup, kebutaan atau kerosakan otak merupakan kesan sampingan yang biasa kerana toksin merosakkan saraf optik dan otak.

Sumber: New York Times

Sofea Shahira

There's always another side to every story

syafiq halim

Top Fan Sepanjang Masa

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.