Siakap Keli

Bot Karam: APMM Kudat Selamatkan Empat Pemancing

KOTA KINABALU, 29 Jun — Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Zon Maritim Kudat berjaya menyelamatkan empat orang pemancing yang terkandas di sebuah peranti penangkap bilis (Bagang) selepas bot dinaiki mereka karam di perairan Pitas lewat petang Sabtu lepas.

Pengarah Zon Maritim Kudat, Komander (M) Boon Chin Chau berkata Pusat Operasi Zon Maritim Kudat menerima panggilan kecemasan pada pukul 6.10 pagi, daripada anak saudara salah seorang pemancing menyatakan bapa saudaranya bersama tiga orang mangsa terkandas di sebuah Bagang di perairan Pitas.

“Bot peronda Zon Maritim Kudat yang sedang melaksanakan rondaan rutin telah diatur gerak ke tempat kejadian pada kira-kira 6.35 pagi sebaik menerima laporan.

 “Mangsa yang terkandas ditemui pada kedudukan 1.6 batu nautika barat laut Pulau Gusung Malanta Pitas. Angin kencang dan laut bergelora menyebabkan sedikit kesukaran untuk mengesan lokasi kejadian,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Kesemua mangsa dikenali sebagai Moksin Asing, 52, Muslimin Adau, 52, Mohd Rafi Mohd Rasit, 46, dan Julmat Mamat, 43, ditemui dalam keadaan selamat dan seterusnya didaratkan di Jeti Dataran Bengkoka, Pitas.

Sehubungan itu, beliau meminta agar komuniti maritim berhati-hati dan sentiasa peka dengan keadaan cuaca yang tidak menentu bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini.

Sumber: Bernama

Nur Syafiqah

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.