Siakap Keli

Tiga Lelaki Ditangkap Di Iran, Dipercayai Jual Bayi Di Instagram Dengan Harga Cecah RM50,000

Tehran, Iran – Pihak berkuasa Iran telah menahan tiga lelaki yang cuba menjual bayi secara dalam talian, lapor agensi berita ISNA separa rasmi pada Khamis lalu.

Seorang bayi berusia 20 hari dan seorang kanak-kanak berusia dua bulan diselamatkan dari cincin penjualan bayi dalam talian, kata agensi berita itu.

Menurut laporan, ketua Polis Tehran Hossein Rahimi mengatakan bayi ketiga telah dikenal pasti tetapi masih belum ditemui.

Menerusi laman web KhabarOnline separa rasmi, bayi yang diselamatkan diiklankan di platform media sosial Instagram

“Satu diiklankan untuk 400 juta Riyal Iran ($ 9,490), dan yang lain untuk 500 juta Riyal Iran ($ 11,800)”, kata Rahimi.

“Mereka dibeli dari “keluarga miskin” yang satu dijual dengan harga 50 juta Riyal Iran ($ 1,100)  dan yang kedua dengan harga 100 juta Riyal Iran ($ 2.300).” tambah Rahimi.

Jurucakap Facebook, yang memiliki Instagram, memberitahu CNN bahawa syarikat itu sedang menyiasat kegiatan tersebut. “Kami tidak membenarkan kandungan atau tingkah laku di Instagram yang boleh menyebabkan eksploitasi manusia, termasuk penjualan anak-anak untuk penggunaan haram. Kami menyedari laporan mengenai aktiviti ini, dan kami terus menyiasat,” menerusi kenyataannya.

Facebook mempunyai dasar eksploitasi manusia, yang merangkumi aktiviti berbahaya yang berkaitan dengan eksploitasi dan pemerdagangan manusia, dan pengguna Instagram digalakkan untuk melaporkan apa-apa mengenai kandungan menggunakan alat dalam aplikasi atau bentuk pelaporannya.

Iran adalah antara 21 negara “Tingkat Tiga” dalam Laporan Pemerdagangan Orang tahunan Jabatan Luar Negeri Amerika Syarikat, yang menduduki peringkat negara-negara yang merangkumi pelaku terburuk dalam perdagangan manusia.

Negara-negara yang disenaraikan dalam peringkat ini “tidak sepenuhnya memenuhi standard minimum untuk penghapusan perdagangan dan tidak berusaha untuk melakukannya,” menurut laporan yang diterbitkan tahun lalu.

Sumber: CNN

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.