Tindakan Israel Nak Rampas Wilayah Penduduk Palestin, Salah Di Sisi Undang-Undang – PBB

Rancangan Israel untuk merampas wilayah penduduk Palestin adalah “haram”, menurut Ketua Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB), Michelle Bachelet yang memperingatkan bahawa langkah itu akan memberi kesan buruk kepada hak-hak orang di seluruh wilayah.

Michelle Bachelet dalam satu kenyataan pada hari Isnin, mendesak Israel untuk membalikkan keputusannya dan mundur dari “jalan berbahaya. ”

Justeru, Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) mahu Perdana Menterinya; Benjamin Netanyahu, menghentikan rampasan tanah di Tebing Barat dan Lembah Jordan.

“Konsekuensi yang tepat dari aneksasi tidak dapat diramalkan. Tetapi kemungkinan besar akan menjadi bencana bagi rakyat Palestin, Israel sendiri, dan wilayah yang lebih luas.”

Pemerintah Israel diharapkan akan memperincikan akhir minggu ini bagaimana untuk melaksanakan rancangan perdamaian Timur Tengah yang disokong oleh Amerika Syarikat. Cadangan itu, yang dilancarkan awal tahun ini, termasuk tindakan Israel yang merampas penempatan di Tebing Barat dan Lembah Jordan.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah berjanji akan memberikan perintah untuk meneruskannya mulai hari Rabu (1 Julai) tetapi kecaman antarabangsa yang semakin meningkat telah memberi gambaran bahawa rancangan itu dapat dilemahkan atau ditangguhkan.

Bahkan Kumpulan Islam Palestin, Hamas telah memperingatkan bahawa usaha Israel untuk merampas penempatan di Tebing Barat sama sahaja seperti “pengisytiharan perang.”

Pengkritik rancangan itu mengatakan bahawa menyusun semula peta Mideast secara sepihak akan memusnahkan harapan yang lama untuk mendirikan negara Palestin di samping Israel.

Diplomat tertinggi Kesatuan Eropah (EU) telah mendesak Israel untuk menghentikan rancangan aneksasinya, tetapi apa sebenarnya yang dapat dilakukannya sebagai pembalasan masih belum jelas. Sekatan memerlukan sokongan sebulat suara dari negara anggota, dan Austria dan Hungaria telah menolak untuk menyokong resolusi yang mengecam rancangan Israel.

“Saya rasa Netanyahu tahu betul bahawa dia dapat mengandalkan sokongan kuat pemerintahan Trump,” kata Nour Odeh, seorang penganalisis politik yang berpusat di Ramallah di Tebing Barat.

“Saya rasa dia juga dapat mengandalkan reaksi Eropah yang lemah. Meskipun semua kecaman itu, kami belum pernah melihat pesanan dari Kesatuan Eropah mengenai akibat sebenar, mengenai harga yang akan dibayar oleh Israel sekiranya meneruskan pelanggaran undang-undang antarabangsa ini. , “katanya kepada Euronews.

Sumber: Euronews.com

Nor Azilah

Tambah komen

Dari Wiser.my