Siakap Keli

Ini Sebabnya Kenapa Anda Tak Boleh Ambil Terlalu Banyak Garam

Menurut laporan rakyat Malaysia mengambil garam melebihi dari apa yang disarankan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) iaitu sebanyak 5 g dalam sehari dan anggaran yang diambil oleh rakyat Malaysia adalah sebanyak 7.15 g.ย  Walaupun pengambilan yang dianggap sedikit berbanding apa yang disarankan namun ianya memberi impak kepada peningkatan pesakit yang menghidap tekanan darah tinggi.

Hal ini tidak dapat disangkalkan lagi memandangkan rakyat Malaysia gemar memakan makanan yang terbukti tinggi kandungan sodium seperti kicap, sup, nasi lemak, budu dan banyak lagi.

Melalui posting terbaru di laman media sosial KKM,ย  pengambilan garam yang berlebihan akan memberi kesan terhadap tekanan darah dan jantung kita. Ikuti perkongsian mereka.

๐Š๐ž๐ง๐š๐ฉ๐š ๐ค๐ข๐ญ๐š ๐ฉ๐ž๐ซ๐ฅ๐ฎ ๐ค๐š๐ฐ๐š๐ฅ ๐ฉ๐ž๐ง๐ ๐š๐ฆ๐›๐ข๐ฅ๐š๐ง ๐ ๐š๐ซ๐š๐ฆ ๐ญ๐ž๐ซ๐ก๐š๐๐š๐ฉ ๐ญ๐ž๐ค๐š๐ง๐š๐ง ๐๐š๐ซ๐š๐ก ๐๐š๐ง ๐ฃ๐š๐ง๐ญ๐ฎ๐ง๐ ?

Apabila kita mengambil garam berlebihan, aras natrium (Sodium) dalam darah akan meningkat. Ini menyebabkan isipadu cecari dalam darah juga meningkat. Apabila ini berlaku, bebanan jantung dan tekanan dalam salur darah akan meningkat.

Keadaan ini akan menyebabkan komplikasi lain dalam badan kita. Jadi, amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang.

#sedaptaksemestinyamasin

Selain tekanan darah dan bebanan jantungย  yang meningkat HelloDOKTOR ada menyenaraikan kesan lain akibat dari pengambilan garam yang berlebihan pada tubuh anda.

Kesan pengambilannya secara berlebihan

Satu kajian baru yang diterbitkan dalam The New England Journal of Medicine mendapati terdapat kira-kira 1.65 juta kematian yang dikaitkan dengan penggunaan natrium yang tinggi setiap tahun. Malah, di AS sahaja, kira-kira 10 peratus daripada semua kematian yang berkaitan dengan jantung dikaitkan dengan terlalu banyak natrium. Berikut kesan pengambilan garam yang berlebihan:

  1. Rasa kembung

Apabila anda mengambil terlalu banyak natrium, tubuh anda mula mengekalkan cecair yang berlebihan. Sebaliknya, cecair yang berlebihan ini menyebabkan anda kelihatan dan berasa kembung kerana anda mempunyai lebih banyak cecair dalam badan anda daripada kebiasaan.

  1. Tekanan darah meningkat

Kajian 2011 daripada Jurnal Perubatan British melaporkan bahawa pelbagai kajian lain menunjukkan hubungan langsung yang konsisten antara pengambilan garam dan tekanan darah. Penulis kajian menyatakan bahawa pengurangan 4.6 gram dalam pengambilan makanan harian garam bersamaan dengan kira-kira 1,840 miligram natrium menurunkan tekanan darah individu. Dalam erti kata lain, semakin banyak natrium yang ada, semakinย tinggi tekanan darahย anda.

  1. Meningkatkan risiko strok

Kajian Jurnal Perubatan British yang sama juga mendapati bahawa tekanan darah tinggi mungkin pula membawa kepadaย risiko strokย yang lebih tinggi.

  1. Inginkan lebih banyak makanan masin

Selera anda menyesuaikan diri kepada makanan lebih masin yang bermaksud anda mula mengambilnya dengan lebih banyak lagi. Cuba makanan sihat yang memenuhi keinginan garam untuk mendapatkan pembaikan tanpa meningkatkan pengambilan natrium anda.

  1. Menyukarkan fungsi buah pinggang

Tekanan darah yang lebih tinggi juga boleh membawa kepada kegagalan buah pinggang apabila berlaku peningkatan tekanan darah yang meletakkan tekanan tambahan pada arteriย yang membawa kepada buah pinggang. Kajian 2013 dalam Journal of the American Society of Nephrology mendapati bahawa individu yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik akan mengalami fungsi buah pinggang yang lebih baik dengan mengurangkan pengambilannya. Ini mungkin kerana peningkatan pengambilan garam yang membawa kepada masalah buah pinggang pada mulanya.

Sumber: Fb & twitter KKM helloDOKTOR

Nur Syafiqah

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.