Mayat Dijumpai Di Flat Potong Pasir, Singapura Semasa Pemeriksaan Denggi

SINGAPURA – Mayat ditemui di dalam flat Potong Pasir pada hari Khamis (2 Julai) setelah pihak berkuasa memaksa masuk ke flat tersebut untuk melakukan pemeriksaan denggi.

Polis mengatakan mereka menerima laporan mengenai kes kematian yang tidak wajar di Blok 139 Potong Pasir Ave 3 sekitar jam 4 petang pada hari Khamis.

“Mayat seseorang dijumpai di dalam unit,” kata polis, sambil menambah bahawa mereka tidak mengesyaki perbuatan tidak senonoh berlaku. Siasatan sedang dijalankan.

Membalas pertanyaan CNA, Agensi Alam Sekitar Nasional (NEA) mengatakan pegawainya memasuki flat untuk melakukan pemeriksaan denggi secara mendesak setelah beberapa kali cubaan gagal untuk menghubungi pemilik atau penghuni flat tersebut.

Pangsapuri itu terletak di kawasan kelompok denggi yang aktif dengan 178 kes, kata NEA.

Singapura menghadapi wabak denggi yang paling teruk. Sehingga Isnin, lebih daripada 14,000 kes denggi telah dilaporkan tahun ini. Jumlah kes tahun ini dijangka melebihi 22.170 kes yang dilaporkan pada tahun 2013, wabak denggi terbesar dalam sejarah Singapura.

Bulan lalu, NEA mengumumkan akan menjatuhkan hukuman lebih tegas untuk isi rumah dengan kesalahan pembiakan nyamuk berulang dan pelbagai habitat pembiakan. Ia juga akan memperketat penguatkuasaan untuk tapak pembinaan dan majlis bandar.

Sekiranya diperlukan tindakan kawalan vektor yang mendesak, NEA akan mengeluarkan notis undang-undang kepada penduduk yang menghendaki mereka membuka premis mereka untuk diperiksa pada tarikh dan waktu yang ditentukan.

Kemasukan secara paksa boleh digunakan sekiranya premis tersebut tetap tidak dapat diakses atau kosong.

Tukang Kunci, Tan Meng Kee, 51, memberitahu CNA bahawa dia bersepakat dengan NEA untuk membantu membuka pintu flat tersebut.

Mayat itu berada di dapur, kata Mr Tan, sambil menambahkan bahawa dia tidak dapat mengetahui apakah itu lelaki atau wanita kerana mayat itu sudah “menjadi (kerangka)”.

Tingkap unit terbuka dan tidak ada bau sama sekali, tambahnya.

Sumber: Todayonline.com

Nor Azilah

Editor: Azmil

Tambah komen

Dari Wiser.my