Siakap Keli
Foto: Fatin

Pelajar Perubatan Ini Kongsi 14 Aplikasi Untuk ‘Student’ Mudahkan Urusan Belajar Setiap Hari

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Nak berjaya tidak semudah ABC, kita harus sentiasa mengejar ilmu dan manfaatkan ilmu tersebut sebaiknya. Salah satunya daripada perkonsian gadis ini hanya menggunakan aplikasi-aplikasi menarik untuk memudahkan para pelajar belajar dengan lebih teratur.

Dengan mendapat lebih 16.8k ulang kicau dan 28.9k tanda suka di laman Twitter, gadis ini kongsi aplikasi yang mengubah kehidupannya sebagai pelajar perubatan di sebuah university luar negara.

“Aplikasi ini mengubah cara belajar semasa tahun pertama sebagai pelajar perubatan”

Hari ni nak buat thread apps yang students uni/college boleh guna untuk memudahkan urusan belajar hari-hari. The apps that changed my life during my 1st year medicine. Semoga bermanfaat!

Saya mula dengan apps yang free dulu. Apps ni boleh guna kat phone atau ipad. Ada yang boleh guna kat laptop jugak. Saja nak share sebab kadang-kadang bila post baru perasan banyak students local tak guna apps2 ni.

1) GOOGLE DOCS

Function: For documents Use: on laptop, phone, ipad Features: Auto-save, Sharing, Live editing with group, Can be accessed on multiple devices

Rasanya ramai dah guna Google Docs ni. Kalau awak ada Google Drive memang boleh guna ni. It’s basically Microsoft Word with neater design and auto-save!

Kalau group work pun senang, boleh edit ramai-ramai. Ni contoh doc saya buat dan boleh share dengan kawan-kawan terus.

2) GOOGLE SHEETS

Yang ni kira satu set dgn Google Docs. Boleh save dalam Google Drive. Cuma yang ni macam Microsoft Excel. Saya guna Microsoft Excel untuk buat jadual belajar. Contoh mcm ni;

Nama cara ni Retrospective Timetable, jadual tu tak plan ahead, just list down semua topica and bila dah belajar, isi tarikh dan colour code ikut tahap kefahaman. So, nanti decide hari ni nak belajar apa dari document tu.

3) NOTION APP

Ha, siapa pernah dengar app ni? This is my fave game-changer Function: Keeping notes and more

Device: All devices (phone, ipad, laptop) Cost: Free for students Features: Files in files, Toggle list, Super organization.

Saya suka sangat Notion app ni sebab sangat tip top organization dia. Notion app ni baru keluar 2019. You can have your own sidebar where you put your main files and boleh ada anak-anak files dalam tu.

And dalam satu page (page ni mcm note lah) boleh letak banyak-banyak page. So boleh refer and buat list. Bila tekan apa2 dlm list tu dia akan keluar page baru and so on.

Satu lagi features yang rare dalam Notion app ni adalah “TOGGLE LIST” . Kadang-kadanf bila buat list kan serabut so bila guna toggle ni boleh tutup and expand.

Useful jugak kalau buat notes for study, kalau nak test diri sendiri boleh tutup pastu bukak.

 

Sebagai pelajar perubatan, I memang suka tengok my subjects by lectures. Jadi, I letak every lecture or subtopic in a table. Tepi tu I letak lecturer and terus boleh embed pdf slide kat tepi. It’s like a one stop centre.

Katanya lagi, pada awal penggunaan aplikasi ini agak rumit tapi kalau sekali dah dapat tangkap caranya korang mesti tak nak lepaskan dan mudah untuk korang yang suka kearah organize dan sangat efisien.

4) ANKI APP

Function: Flashcards
Device: All devices (phone, ipad, laptop)
Cost: Depends. Some are free, some are not.

Anki App ni guna system belajar Spaced Repetition. Cara ni dia jarak- jarakkan masa antara kita revise satu topik tu. Jadi, otak kita boleh lupa dan kita ingatkan balik. Very efficient. 

5) GOODNOTES

Function: Digital Note Taking

Device: iPad Cost: RM 30-ish (i x igt harga)

Features: Digital Notebooks, Coloured Pens and Highlighters

I jenis yang dalam kelas suka tulis nota terus atas slides so boleh download slideas pastu letak dalam ni pastu boleh conteng terus. Tapi selalunya i print slides and conteng pakai pen sebab i suka kertas dari belajar guna ipad.

6) FOREST APP

Function: Productivity, Phone Self-Control

Device: Phone, ipad

Cost: Free (For premium Rm 8) Yang ni kalau yg phone addicted tu boleh set timer pastu sepanjang timer tu kita tak boleh bukak app lain, nnt boleh tumbuh pokok and ada forest sendiri.

7) COMPLETE ANATOMY for medic students

Function: You get your own skull and you boleh add any muscle, rotate and label. Best sebab boleh visualize deep and superficial structures on screen.

Cost: Yang ni mahal sikit, RM 200+ (i tak ingat harga).

Okay tu je app untuk students tapi ada yang tanya aplikasi lain tu;

8. PROCREATE: this is an illustrating app, i guna untuk lukis-lukis je.

9. LUMAFUSION: this is a video editing apps.

10. SKILLSHARE: kalau nak ambil online courses, free trial 3 months

11. AUDIBLE: audiobooks

12. SLIDES: Yang ni Google slides, sama concept macam google docs and sheets tadi

13. WORDPRESS: Blogging app where I write my blogs.

14. PINTEREST: Ha ni siapa suka gambar cantik-cantik boleh download aplikasi ni.

Tapi kalau takde ipad pun takpee. Jangan lah sedih. Ramai je orang study excellent takde ipad. It’s just a tool. I personally study more on paper and I use physical textbooks sebab I tak suka screens. I only use it to refer and to organize. Here are my real notes:

 

Sumber: Twitter Fatin

Edayu

Lebih banyak menulis dari bersembang

Tambah komen

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.