Siakap Keli

Dua Bangunan Di Mumbai Runtuh Akibat Hujan Lebat

MUMBAI – Hujan lebat di Mumbai menyebabkan dua bangunan runtuh di dua kawasan berbeza di bandar ini hari ini. Kemalangan pertama berlaku di kawasan Fort di Mumbai selatan ketika sebahagian bangunan kediaman enam tingkat runtuh, menyebabkan beberapa orang terperangkap di bawah runtuhan, kata pegawai.

Empat jentera bomba, sebuah van penyelamat dan ambulans dikejarkan ke tempat kejadian, kata mereka.

“Sebahagian bangunan kediaman di tingkat lima dan tingkat atas telah runtuh. Operasi mencari orang yang terperangkap sedang berjalan. Seperti penduduk tempatan, beberapa orang terperangkap tetapi kami masih menunggu pengesahan,” kata salah seorang pegawai.

Dalam kejadian berasingan, perbalahan tiga tingkat runtuh di Malwani di pinggir bandar Malad, Mumbai, membunuh seorang dan menyebabkan beberapa terperangkap di bawah serpihan.

Menurut pegawai itu, lima hingga enam orang terperangkap di bawah runtuhan. Daripadanya, dua berjaya diselamatkan dan dihantar ke hospital setelah diberi pertolongan cemas.

Ini berlaku sehari selepas dua orang cedera setelah sebahagian rumah runtuh di Jalan Pavwala di Grant Road Mumbai pada hari Rabu.

Mumbai telah menyaksikan hujan lebat sejak Selasa malam, mengakibatkan banjir di banyak kawasan.

Jabatan Metrologi India atau IMD telah meramalkan ” hujan lebat ” untuk Mumbai dan pinggir bandarnya selama 18 jam akan datang.

Sebelumnya pada hari Rabu, berikutan hujan lebat di kota dan bahagian lain di pesisir Maharashtra, pejabat cuaca telah meningkatkan status amaran dari oren menjadi merah.

Sumber: ndtv.com

Nor Azilah

Tambah komen

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.