Australia Beri Amaran Wabak COVID-19 Ambil Masa Berminggu-Minggu Untuk Reda

SYDNEY: Kenaikan kes COVID-19 di bandar kedua terbesar di Australia boleh memakan masa berminggu-minggu untuk mereda walaupun ada perintah berkurung dan perintah untuk memakai topeng muka, kata pemangku ketua pegawai perubatan Australia pada hari Isnin (20 Jul) ketika negara itu bersiap untuk menghadapi gelombang kedua jangkitan.

Penyakit pernafasan yang disebabkan oleh wabak coronavirus muncul di negara Victoria pada bulan Julai, terutama di Melbourne, dengan catatan harian 438 kes baru dikesan pada hari Jumaat.

Pemerintah Victoria telah memerintahkan sekitar 5 juta orang untuk penguncian separa selama enam minggu dan memberitahu penduduk di sekitar Melbourne untuk menutup wajah mereka sekiranya mereka harus meninggalkan kediaman mereka.

Pemangku Ketua Pegawai Perubatan Australia, Paul Kelly berkata, akan memerlukan “minggu” untuk melambatkan wabak ke tahap yang dilihat baru-baru ini pada bulan Jun, ketika Victoria dan seluruh Australia melaporkan jangkitan harian tunggal atau dua digit.

“Kami telah belajar dari masa ke masa bahawa masa antara memperkenalkan ukuran dan melihat kesannya adalah sekurang-kurangnya dua minggu dan kadang-kadang lebih lama dari itu,” kata Kelly kepada radio Australian Broadcasting Corporation.

Australia telah mencatatkan kira-kira 11,800 kes coronavirus, sebahagian kecil dari apa yang pernah dilihat di negara lain, dan penyakit ini telah berjaya dihilangkan dari kebanyakan negeri.

Tetapi wabak Victoria dan peningkatan kes harian di negara tetangga New South Wales, negara yang paling ramai penduduknya, menimbulkan kebimbangan gelombang kedua negara.

NSW melaporkan 18 jangkitan baru pada hari Ahad, yang paling tinggi dalam tiga bulan. Kadar penghantaran di negeri ini lebih tinggi daripada di Victoria, walaupun sekatan jarak jauh sosial diperketat.

Pihak berkuasa NSW tidak dapat mengesan beberapa kelompok dan pihak berkuasa negeri telah menggesa orang ramai agar tidak melakukan perjalanan dan pengangkutan awam yang tidak perlu.

Sekiranya NSW dipaksa untuk melaksanakan sekatan baru, ini akan menjadi pukulan kepada harapan Australia untuk pemulihan ekonomi yang cepat. Australia menghadapi kemelesetan pertama dalam hampir tiga dekad, dengan pengangguran pada paras tertinggi 22 tahun.

Sumber: CNA

Nor Azilah

Editor: Azmil

Tambah komen