Padah Sengaja Bersin Depan Pengawal Keselamatan, Wanita Dipenjara 11 Minggu

SINGAPURA: 10 September, seorang wanita Taiwan, yang sengaja bersin di hadapan seorang pengawal keselamatan setelah dia ditolak masuk ke pusat perbelanjaan Ion Orchard oleh petugas pada bulan April, dijatuhkan hukuman penjara 11 minggu.

Setelah bersin, Sun Szu-Yen, 46, berkata “Anda faham? Adakah anda sudah faham!”, Dia kemudiannya mengeluarkan pasportnya dan berkata “Saya orang Cina. Saya orang Taiwan”.

Sun, yang berada di Singapura dalam jangka panjang, mengaku bersalah di sebuah mahkamah daerah pada bulan Jun atas satu tuduhan melakukan tindakan yang melulu dan tuduhan gangguan yang tidak berkaitan.

Setelah Sun mengaku melakukan kesalahan, hakim meminta dia dinilai untuk menjalani perintah rawatan mandatori (MTO), di mana pesalah mendapat rawatan untuk keadaan mental mereka sebagai ganti waktu penjara.

Ini adalah untuk mengetahui sama ada Sun mempunyai masalah mental atau tidak.

Tetapi dia tidak didapati mempunyai penyakit itu.

Kejadian bersin itu berlaku pada 12 April. Mahkamah mendengar bahawa pengawal keselamatan Devika Rani Muthu Krishnan, 56, dikerahkan ke salah satu pintu masuk Ion Orchard di Lift Lobby A di tingkat lima mall.

Tugas petugas yang berwarganegara Singapura itu adalah memastikan bahawa butir-butir pembeli dicatat pada borang untuk mengetahui individu yang masuk ke tempat itu. Dia juga harus memastikan bahawa mereka memakai pelitup muka sebelum memasuki pusat membeli-belah.

Sun, yang tidak memakai pelitup muka, telah tiba di pusat beli belah itu kira-kira pukul 12.40 tengah hari dan mengisi borang.

Timbalan Pendakwa Raya Deborah Lee sebelumnya mengatakan: “Mangsa mengingatkan tertuduh untuk memakai pelitup muka sebelum memasuki pusat membeli-belah. Namun, tertuduh menggunakan selendangnya untuk membungkus mulutnya sebagai gantinya.

“Ketika mangsa tidak membenarkan tertuduh masuk ke pusat membeli-belah, tertuduh mengeluarkan selendang lain dari begnya dan menunjukkan bahawa dia ingin menggunakannya sebagai pelitup muka.”

Sun kemudian bersin ke arah Cik Devika Rani ketika pengawal keselamatan itu enggan membiarkannya masuk.

Ketika Cik Devika Rani berusaha menghentikannya, Sun menyuruhnya “diam” dan menambahkan: “buat kerja anda.”

Kamera litar tertutup merakam kejadian itu. Sun meninggalkan premis tidak lama kemudian.

Sun berasa ‘tertekan dan kecewa’ selepas kes itu didengari oleh mahkamah pada jam 10 malam, 4 Jun tahun lalu.

Bagi meredakan tekanan yang dihadapi, tertuduh telah mengambil barang seperti penyedut habuk dan botol kaca, lalu melempar ke luar tingkap.

Pegawal keselamatan kondominium (Bukit Timah Road) itu telah melaporkan kejadian itu kepada pihak polis.

Sun yang tidak diwakili penguam menyatakan bahawa dia ingin tinggal di Singapura di mana anaknya bersekolah.

Kerana tindakan melulu yang dilakukan itu, Sun boleh dikenakan maksimum penjara 6 bulan dan $2,500.

Untuk tindakan gangguan yang telah dilakukan, tertuduh boleh dikenakan maksimum penjara 6 bulan dan $5,000.

Sumber: straitstimes

Alfi Aiman

Editor: Fazidi

Tambah komen