MB Kedah Jalani Ujian Saringan Covid-19, Keputusan Dijangka Esok

ALOR SETAR, 18 Sept (Bernama) — Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor bersama 55 individu lain termasuk dua exco kerajaan negeri, hari ini menjalani ujian swab COVID-19 susulan kes positif membabitkan seorang individu, pada majlis dihadirinya Isnin lalu.

Dua exco berkenaan ialah Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan negeri Datuk Dr Mohd Hayati Othman dan Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Komunikasi dan Multimedia dan Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Wan Romani Wan Salim.

Menurut kenyataan dikeluarkan Pejabat Menteri Besar Kedah hari ini, turut menjalani ujian itu ialah kakitangan Pejabat Menteri Besar Kedah dan beberapa pimpinan PAS Kedah, yang juga hadir pada majlis  penyerahan sumbangan bantuan daripada PAS, untuk penduduk dalam kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) daerah Kota Setar yang diadakan di Wisma Darul Aman, di sini.

Dalam kenyataan sama, Pengarah Kesihatan Kedah Dr Mohd Fikri Ujang berkata, sampel ujian telah dihantar ke makmal Hospital Sultanah Bahiyah di sini dan keputusan dijangka diperolehi esok.

Beliau memaklumkan Muhammad Sanusi tidak termasuk dalam senarai kontak rapat dengan individu yang telah disahkan positif COVID-19 terbabit.

Menurut Dr Mohd Fikri, definisi kontak rapat bagi kes COVID-19 adalah individu yang berada dalam jarak satu meter atau lebih dekat lagi dalam tempoh masa 15 minit atau lebih secara berterusan.

“Dalam kes membabitkan Menteri Besar, hasil siasatan yang telah dibuat oleh petugas Jabatan Kesihatan Negeri mendapati, beliau bukan merupakan kontak rapat kepada kes yang disahkan positif,” katanya.

Sehubungan itu, Dr Mohd Fikri menjelaskan tidak ada halangan bagi Muhammad Sanusi untuk turun padang menjalankan tanggungjawab perlu selaku Menteri Besar, bagi membantu penduduk dalam kawasan PKPD secara pentadbiran Kota Setar atau Zon Melur di Ambangan Heights, Sungai Petani.

“Begitu juga bagi 55 individu lain yang menjalani ujian saringan hari ini kerana ujian itu sekadar ‘community test’ atau ‘surveillance test’ yang tidak menyebabkan mereka perlu dikenakan kuarantin atau dipakaikan gelang merah jambu. Bagaimanapun, amalan norma baru perlu dilaksanakan,” katanya.

— BERNAMA

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.

Editor: Sha Rossa

Tambah komen

Dari Wiser.my