Siakap Keli
FOTO: YAMIN ISMAIL

Pemandangan Umpama “Jurassic World”, Ini 10 Tips Jika Kali Pertama Nak Ke Banjaran Begoh

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Kalau korang datang ke Sarawak, jangan lupa untuk ‘singgah’ menikmati keindahan alam semulajadi yang sangat luar biasa iaitu di Banjaran Bengoh atau ‘Jurassic World’ Sarawak.

Tetapi, sebelum korang pergi ke sana, ini beberapa tips yang perlu korang tahu jika pertama kali jejak kaki ke sana yang dikongsikan oleh seorang pendaki dan pencinta alam semulajadi iaitu Yamin Ismail.

Tips bagi mereka yang kali pertama ke Banjaran Bengoh, hidden gem umpama ‘Jurassic World’ di Sarawak

1. Perlu menempah bot dan juru pandu

Untuk menikmati keindahan kawasan ini, anda perlu menempah bot dan juru pandu kerana kawasan ini terletak di dalam kawasan empangan Bengoh. Untuk sampai ke sini, pemanduan memakan masa satu jam dari bandar Kuching.

Di banjaran Bengoh ini terdapat kampung Bidayuh tertua di Sarawak. Ia juga menempatkan sebuah empangan air yang dinamakan Empangan Bengoh yang mula dibina pada tahun 2007 dan siap pada 2010. 

Sebaiknya tiba di pintu masuk empangan jam 7.30 pagi atau lebih awal. Itupun dah beratur panjang nak melalui pondok pengawal empangan sebab perlu register nama, nombor kenderaan dan diambil suhu badan. Hidden gem ni dah mula famous.

2. Perlu menaiki bot mengharungi tasik empangan selama 20 minit

Selepas mendaftar dan mengambil bacaan suhu badan di pondok pengawal empangan, anda perlu menaiki bot mengharungi tasik empangan selama 20 minit sebelum tiba di tapak/jeti permulaan banjaran.

Tudia. Sebaik masuk kawasan empangan, dari tempat letak kereta terus nampak boat dan jurupandu yang sedang menunggu. Kena book dulu ya.

Inilah kawasan permulaan empangan yang boleh dilihat dari tempat letak kereta. Sinipun dah cantik dah.

Terus naik boat. Kena pakai jeket keselamatan. Boat boleh muat enam orang.

Maka bermulalah trip empangan Bengoh. Merentasi tasik ke tapak permulaan hiking. Teringat macam tasik Banding kat Perak.

Video perjalanan boat melalui tasik empangan Bengoh ke tapak permulaan hiking.

Posted by Yamin Ismail on Saturday, September 26, 2020

3. Mula hiking akan jumpa tiga air terjun

Setelah itu anda akan mula hiking dan akan dipertemukan dengan 3 air terjun pertama yang memukau iaitu Curtain, Koring dan Puba’an (Pe’an) mengambil masa selama 45 minit hingga 1 jam dari tapak permulaan

Sampai ke tempat tiga air terjun pertama. Ya, tempat ni ada tiga air terjun. 

4. Air terjun keempat iaitu Shushung (Susung)

Untuk sampai ke air terjun keempat iaitu Shushung (Susung) pula, anda perlu mendaki lagi sejauh 30 minit. Inilah air terjun paling cantik pernah saya temui. Indeed kawasan ini macam Jurassic World. Sungguh memukau.

Nikmatilah deruan air terjun yang sungguh kuat itu.

Posted by Yamin Ismail on Saturday, September 26, 2020

5. Bersiap sedia dengan stamina yang kuat

Pendakian ulang alik secara keseluruhan ke 4 air terjun berkenaan mengambil masa sekitar 4 jam. Jadi, anda dinasihatkan untuk membina stamina sebelum mendaki banjaran yang mencabar ini.

6. Akan merasai titi buluh kecil dan sempit

Semasa hiking ke air terjun, anda akan melalui titi buluh yang kecil dan sempit. Unik, antik sekaligus mencabar. Kena berhati-hati kerana ia boleh dilalui oleh satu orang pada satu masa.

Inilah titi buluh yang dimaksudkan. Kecil dan muat satu orang satu masa. Ada tiga titi buluh macam ni kalau tak silap. Binaan stail masyarakat Bidayuh.

7. Kalau nak ke kampung Sting, perlu menaiki bot dan mendaki bukit lebih kurang 30 minit…

Setelah menikmati air terjun yang memukau, anda boleh bergerak ke kampung Sting yang dikenali dengan julukan kampung atas awan. Untuk sampai ke kampung ini, anda perlu naik boat semula dan bila sampai ke tapak/jeti, perlu hike lagi bukit lebih kurang 30 minit.

Inilah pemandangan kawasan empangan Bengoh dari kampung Sting, kampung atas awan. Berada di sini membuatkan kami terdiam tanpa sebarang kata.

Tempat para pengunjung mengambil gambar dan menikmati keindahan alam di Kampung Sting.

Seperti biasa, self portrait kat sini memang wajib.

8. Sejarah ringkas mengenai perkampungan ini

Kampung ini merupakan kampung Bidayuh tertua di Sarawak dan dipercayai telah wujud sejak 300 tahun yang lalu. Penduduk kampung ini meneruskan tradisi masyarakat Bidayuh seperti menanam padi dan lada hitam sekaligus menjadikan ia sebagai sumber pendapatan dan juga keperluan sendiri.

9. Ada sediakan homestay dan boleh memuatkan hingga 20 orang

Di kampung ini ada homestay stail dorm yang boleh memuat 20 orang. Anda perlu buat tempahan dua minggu awal jika ingin bermalam di sini.

10. Total kos untuk trip ini RM50 termasuk kos bot dan jurupandu…

Sambil menikmati kecantikan pemandangan dan kesejukan udara di kampung ini, anda boleh membeli minuman sejuk dan makanan segera yang dijual oleh penduduk kampung.

Total kos untuk trip ini RM50 meliputi bayaran boat dan jurupandu. Bawa makanan dan air secukupnya. Standby juga baju hujan. Trip ini sungguh mengujakan dan kenangan yang tidak dilupakan. Cuma anda kena ada lebih stamina sebab perlu banyak hiking untuk sampai ke setiap lokasi.

Yamin Ismail
Nak datang lagi ke sini

 

Sumber: Yamin Ismail