Siapa cakap yang buah kelapa sawit tak boleh di makan dan hanya untuk minyak masakan sahaja? Kalau ada yang berfikir begitu, korang salah. Sebenarnya buah kelapa sawit ini boleh di makan terutama sekali dijadikan sebagai pencuci mulut.
Hasil daripada kreativiti seorang wanita di laman Facebooknya yang bernama Salju Kasih berkongsi resipi unik bengkang kelapa sawit. Kita hanya sering dengar bengkang ubi, susu dan roti sahaja kan, kali ini memang betul-betulk ‘rare’. Selamat mencuba.
Menerusi grup Masak Apa Hari Ini, perkongsian resipi bengkang buah kelapa sawit tersebut mendapat lebih daripada 8 ribu perkongsian dan lebih daripada 5 ribu petik tanda suka.
Harini ramai terkejut dan pelik bila saya buat bengkang buah kelapa sawit. Katanya pelik dan tak pernah dengaq. Ya, memang, sebab ni makanan nenek moyang kita dulu. Alhamdulillah, sedap sangat.
5. Sejukkan dan siap untuk dihidang.
Jadi, korang yang ada pokok kelapa sawit tu apa kata cuba resipi baru ini.
Sumber: Salju Kasih Via Grup Masak Apa Hari Ini