Biarpun ringkas, ramai yang sukakan menu keli goreng ini. Dengan rasa rangup dan isinya yang lembut berlemak, pasti membuatkan selera kita bertambah. Makan pula dengan air asam atau sambal belacan dan ulam, fuhh.
Tapi, satu cabaran bila nak masak ikan keli ni ialah kena menghadap minyak yang meletup-letup ketika menggorengnya. Silap hari bulan boleh terpercik minyak panas ke muka kita.
Jadi, sebelum berparut muka atau tangan terkena minyak panas, jom kita belajar tips menggoreng ikan keli supaya tidak meletup yang dikongsikan oleh Puan Rohayu Naura di group Masak Apa Hari Ni.
Sedikit ilmu tak bagi meletup masa goreng ikan keli
Korang jangan terpedaya dengan ikan yang besar. Jangan ambil ikan keli yang besar. Percaya la ikan keli besar tak sedap. Isi dia liat. Pilih ikan keli yang kecil comel-comel je ok.
1. Ikan keli basuh dulu bagi ala-ala kadar je. Potong kepala dia. Lepas tu kelar macam dalam gambar. Lepas tu bubuh tepung gandum dengan limau. Ramas-ramas bagi keluar lendir. Baru masuk air sikit dan ramas-ramas lagi. Baru basuh bersih-bersih.

2. Dah bersih, bubuh garam dengan kunyit. Sambil-sambil tu korang dah boleh mula panaskan minyak.

3. Goreng macam biasa. InshaAllah tak meletup.

Siap. Korang boleh makan dengan nasi. Tuang kicap.. Ni akak masak sambal kesukaan suami.

Sumber: Rohayu Naura