Siakap Keli

Wanita Dedah Kesan Gigitan Labah-labah Brown Recluse, Luka Bertukar Jadi Lubang

AS: Seorang wanita yang tidak dikenali telah berkongsi kesan gigitan daripada labah-labah yang dikenali sebagai ‘labah-labah Brown Recluse’ di dalam media sosial.

Kecederaan daripada gigitan labah-labah tersebut telah menyebabkan kulit mangsa telah berlubang akibat daripada jangkitan.

Kesan daripada gigitan itu bermula daripada benjolan merah dan kemudian kulit wanita tersebut telah berlubang dengan luka yang berwarna hitam, keadaan ini berlaku setelah beberapa minggu digigit oleh labah-labah tersebut.

Kesan luka daripada gigitan labah-labah itu masih terlihat walaupun sudah selama satu tahun selepas kejadian gigitan itu.

Wanita itu juga turut memuat naik gambar labah-labah ‘Brown Recluse’

Seorang rakan mangsa telah berkongsi cerita kepada Reddit.

“Dia berjumpa doktor dalam masa 45 minit setelah digigit”

“14 hari antibiotik, tiga kali sehari. Rawatan setiap hari selama dua minggu pertama dan seminggu sekali sejak itu”

Ia memerlukan 12 bulan rawatan perubatan untuk merawat gigitan kerana kerosakan tisu lembut yang disebabkan oleh labah-labah Brown Recluse boleh memakan masa berbulan-bulan untuk sembuh.

“Labah-labah yang mengigitnya itu telah ditangkap dan dimasukkan ke dalam zip plastik untuk ditunjukkan kepada doktor”

Labah-labah Brown Recluse biasanya tidak dikenali sebagai agresif.

Walaupun gigitan jarang menyebabkan kematian, mereka boleh menyebabkan “pemusnahan tisu lembut” yang ketara yang memerlukan beberapa bulan untuk sembuh.

Spesies ini biasanya hanya terdapat di Amerika Selatan dan tengah dan biasanya tumbuh hingga panjang antara 6 dan 20 mm (0,2 dan 0,8 inci) – tetapi mereka dapat tumbuh lebih besar.

Labah-labah ini juga dikatakan merupakan labah-labah yang kedua paling berbisa di Amerika.

Sumber: The Sun