Siakap Keli

Tips Simpan Cendawan Agar Tetap Segar

Sekiranya anda menyimpan cendawan segar dengan betul, ia mungkin akan kekal segar sehingga seminggu. Ia sangat mudah, ini caranya, letakkan keseluruhan cendawan yang tidak dicuci dalam beg kertas coklat dan lipat bahagian atas beg. Kemudian masukkan beg ke ruang utama peti sejuk anda. Ini berfungsi kerana beg menyerap kelembapan berlebihan dari cendawan sehingga tidak basah dan tidak rosak.

Cara menyimpan cendawan di dalam Peti Sejuk

  • Jangan simpan cendawan di dalam laci yang lebih renyah,  persekitarannya terlalu lembap.
  • Elakkan meletakkan cendawan berhampiran dengan  makanan berbau atau rasa yang kuat kerana ia akan menyerap seperti span.
  • Berhati-hati untuk tidak meletakkan makanan lain di atas cendawan. Cendawan yang lebam akan kelihatan tidak menyelerakan dan tidak tahan lama.
  • Sebilangan cendawan tahan lebih baik di dalam peti sejuk daripada yang lain. Untuk mengelakkan pembaziran, beli cendawan hanya ketika anda merancang untuk menggunakannya segera.
  • Sekiranya anda perlu menyimpan cendawan selama lebih dari seminggu, pertimbangkan untuk membekukan atau mengeringkannya.

Cara Membekukan Cendawan

Cendawan membeku dengan baik, tetapi yang terbaik adalah memasukkannya ke dalam peti sejuk secepat yang anda boleh. Jangan tunggu cendawan anda mula merosak di dalam peti sejuk sebelum anda memutuskan untuk membekukannya. Sekiranya anda membeli cendawan dengan jumlah yang banyak , asingkan dengan teliti untuk yang mahu dimasak ketika dan dikemudian hari. Cuba bersikap realistik mengenai jumlah yang anda akan makan pada minggu berikutnya supaya anda dapat membekukan selebihnya sebelum cendawan merosak.

Cendawan perlu dimasak sebelum dibekukan. Ini akan menghentikan tindakan enzim, dengan demikian menjaga kualitinya, jadi penting untuk tidak menangguh langkah ini.

Cara Mengeringkan Cendawan

Sekiranya anda tidak mempunyai ruang beku yang minimal yang dikhaskan untuk cendawan, pilihan lainnya adalah dengan mengeringkan cendawan tersebut. Cendawan kering dapat dihidrasi semula jika diperlukan, dan sementara itu cendawan kering juga akan mengambil masa yang lama untuk dia kembang semula. Gunakan ketuhar suhu rendah atau penghidratan makanan untuk mengeringkan cendawan anda. Kemudian simpan di dalam bekas kedap udara.

Sekiranya anda belum pernah mengeringkan cendawan sebelum ini, cubalah sebilangan kecil dan lihat apa kejadiannya. Sebaik sahaja anda tahu hasilnya, anda akan mendapati bahawa kualtinya masih sama dengan cendawan segar. Sekiranya tidak ada yang lain, ada baiknya cendawan kering disediakan untuk masakkan sup buatan sendiri.

Cara Menggunakan Cendawan

Sekiranya anda tidak pasti apa yang harus dilakukan dengan cendawan anda sebelum ia rosak, berikut adalah beberapa idea. Masukkan ke dalam pasta, gunakannya sebagai topping pizza, tambahkan dalam sup, atau tumiskan dengan mentega dan sebagai isi burger. Cendawan tumis juga sesuai disajikan bersama dengan steak. Cukup dengan membuat carian risipi di internet,  anda pasti akan menemui banyak resipi yang lebih enak bersumberkan cendawan.

Sumber- The Spruce Eats