Siakap Keli
Gambar via Dailymail.com

(Video) ‘Si Oyen’ Setia Jadi ‘Guard’ Bersama Anggota Bomba, Dibela Selama Tiga Tahun Tanpa Jemu

Seekor kucing liar yang diambil oleh anggota bomba China kini menemani mereka untuk berjaga-jaga bersama ketika waktu hujan dan waktu cerah, menurut laporan tempatan.

Moggie akan ‘melengkung’ ke kaki pegawai yang bertugas atau berbaring di depan ketika dia mengawasi ketat pintu masuk di Provinsi Guizhou, tenggara China.

Gambar via Dailymail.com

Pasukan itu telah menjaga haiwan peliharaan itu selama tiga tahun sejak secara tidak sengaja masuk ke kompleks itu sebagai anak kucing yang kehilangan tempat tinggal.

“Setiap kali kami bertugas, anak kucing ini akan menemani kami dan melihat kami, ” kata salah seorang anggota bomba, Sun Haoxiang kepada wartawan.

“Jika hujan atau turunnya salji, atau jika cuaca sejuk atau suhu rendah, ia akan melompat ke tempat kami dan berbaring di sebelah kaki kami,” kata Sun.

Gambar via Dailymail

Moggie, yang dipanggil Lan Mao atau ‘kucing biru’, tinggal di Briged Bomba Provinsi Guizhou di kota Guiyang.

Yang membuatkan hati tersentuh antara Lan Mao dan anggota tentera dipaparkan di China News, sebuah gabungan dengan agensi berita China News Agency.

Menurut laporan video dari hari Isnin, Lan Mao tiba di Brigade pada tahun 2017 ketika berkeliaran di jalan. Pegawai mula bergilir-gilir untuk memberi makan dan membeli katil untuknya.

Moggie itu dikatakan pemalu dan takut pada manusia pada awalnya. Namun, di bawah penjagaan yang teliti dari para petugas, pihaknya segera menganggap barak sebagai rumahnya.

Rakaman yang diberikan oleh pasukan bomba menunjukkan Lan Mao duduk di hadapan seorang pengawal berseragam biru pada suatu malam, nampaknya sudah siap tidur. Ia kemudian bergerak untuk merangkak ke arah lelaki itu.

‘Kucing ini agak pintar. Kerana kami memberinya makan secara teratur, ini menjadi semakin melekat pada orang yang memakai seragam biru, ” jelas Sun.

“Ia menganggapnya sebagai rumahnya dan tidak mahu pergi. Seiring berjalannya waktu, ia mula berada di sisi kami ketika kami berdiri berjaga-jaga atau berlatih.

“Dengan ditemani oleh Lan Mao, kami merasa tersentuh di hati kami,” tambahnya.

Kisah emosional telah menyentuh hati banyak orang, dan pengguna web telah menyatakan rasa cinta mereka terhadap haiwan kesayangan itu.

Di Weibo, orang Cina yang setara dengan Twitter, seorang peminat memancar: ‘Ia sangat comel!’

Orang lain menulis di platform komen: ‘Sangat menyentuh hati!’

Yang ketiga : ‘Kucing sama seperti kita, mereka merasa selamat ketika bersama anggota bomba.’

Ini adalah kali kedua dalam seminggu seekor binatang di sebuah bomba telah terkenal di China.

Sumber : Dailymail.com

"