Siakap Keli

4 Tanda Sudah Tiba Waktu Kelahiran Kucing Anda Dan Cara Untuk Membantunya

Apabila anda memiliki kucing hamil dan kelihatan telah siap sedia untuk melahirkan, kemungkinan besar anda tidak perlu melakukan apapun kecuali membantunya. Malah, kerap kali saat anda bangun di pagi hari, anda telah melihat kucing sudah menyusui anak-anak kucingnya, kemungkinan lahir pada malam harinya. Meskipun kucing memiliki cara untuk mengurus dirinya sendiri, anda harus tahu cara mengenali potensi masalah dan apa yang mungkin perlu anda lakukan untuk membantu kucing yang mahu melahirkan.

Dipetik dari The Spruce Pets, berikut beberapa tanda kucing sudah tiba waktu untuk melahirkan dan yang harus anda lakukan untuk membantu.  Tanda kucing mahu melahirkan dalam tempoh kehamilan kucing kira-kira 60 hari. Jika anda tidak yakin sejauh mana usia kehamilan kucing anda, perhatiakan tanda-tanda bahawa kelahiran akan segera terjadi. Berikut beberapa tanda kucing akan melahirkan.

1. Bersarang

Satu atau dua hari sebelum persalinan, kucing akan mencari tempat yang tenang dan aman untuk melahirkan anak kucingnya. Dia mungkin memilih tempat yang anda buat untuknya atau mencari tempat persembunyian di belakang almari atau di bawah tempat tidur.

2. Perubahan tingkah laku

Anda mungkin dapat melihat kucing akan mulai bergerak dengan gelisah, terengah-engah, pembersihan berlebihan terutama di area alat kelaminnya, dan penyuaraan yang berlebihan. Dia juga akan berhenti makan.

3. Perubahan fizikal

Suhu kucing anda boleh turun hingga sekitar 37 darjah celcius dan mungkin muntah. Anda mungkin melihat perut kucing anda “jatuh” beberapa hari sebelum melahirkan, dan puting kucing mungkin menjadi lebih besar, lebih gelap atau lebih merah jambu.

4. Tanda persalinan aktif

Kucing kelihatan akan membuat kontraksi atau pergerakan rahim yang menggerakkan anak kucing ke saluran kelahiran. Ini boleh menyebabkan kucing anda merasa sakit. Anda juga mungkin melihat darah atau cecair lain.

Proses kucing melahirkan

Pencetus proses kelahiran tidak diketahui, tetapi faktor-faktornya meliputi ukuran dan berat rahim, ukuran dan berat janin, serta keseimbangan hormonal janin dan ratu. Selama proses persalinan, kontraksi uterus dengan ritma secara bertahap meningkat untuk menolak  janin keluar dari rahim dan masuk ke laluan kelahiran.

Kelahiran satu anak kucing boleh berlaku dalam masa 5 hingga 30 minit. Anak kucing dilahirkan di dalam kantung ketuban mereka, yang akan dikeluarkan oleh induk kucing.   Induk kucing akan merangsang anak kucing untuk bernafas dengan cara memandikannya dengan lidah yang kasar. Dia juga akan memutuskan tali pusat dengan mengunyahnya kira-kira satu inci dari tubuh anak kucing. Dia mungkin juga memakan plasenta. Anak kucing akan segera tertarik ke arah puting susu, menempel dan menyusu.

Jika induk kucing mengabaikan anak kucing dan masih dalam kantungnya, anda harus memotong atau koyakkan kantong membran dengan hati-hati dan menstimulasi pernafasan anak kucing dengan menggosok hidung dan mulutnya dengan lembut menggunakan tuala kering yang kasar. Juga jika induk kucing mengalami kesukaran menggigit tali pusat, ikat erat benang gigi di sekitar tali pusar 1 inci dari tubuh anak kucing dan potong tali pusar di bagian sisi induknya.

Jika plasenta tidak keluar bersama setiap anak kucing, pastikan plasenta keluar dalam waktu 24 jam setelah lahir. Setiap anak kucing harus memiliki satu plasenta. Jika plasenta tertinggal di dalam perut kucing, anda perlu berjumpa doktor haiwan. Jika ada penundaan antara kelahiran lebih dari dua jam dan anda yakin masih ada anak kucing, anda memerlukan pemeriksaan oleh doktor haiwan. Baik persalinan berjalan lancar atau tidak, induk kucing dan anak kucing harus diperiksa oleh doktor haowan dalam waktu 24 jam setelah melahirkan.

Jangka waktu proses kelahiran

Rata-rata, kucing memerlukan waktu setengah hari bagi seekor ibu kucing untuk melahirkan semua anaknya. Anak kucing pertama akan lahir dalam waktu satu jam sejak awal persalinan aktif. Di sela-sela kelahiran anak kucing, induk kucing akan beristirehat dan harus diizinkan untuk mengasuh dan membersihkan anak kucing yang dilahirkan. Jika anda telah memelihara anak kucing di kotak lain, pindahkan kembali bersama induk kucing dan bantu mereka menemukan puting.

Istirehat dalam persalinan adalah saat yang tepat bagi anda untuk menawarkan makanan, pengganti susu anak kucing, atau yogurt tanpa rasa. Anak kucing yang sihat jarang lahir setelah tujuh jam. Jika menurut anda induk kucing belum melahirkan semua anak kucing, bawalah ibu dan anak kucingnya ke doktor haiwan.

Sumber- The Spruce Pets

" "