Siakap Keli

(Video) Ustaz Don Ajar 10 Langkah Mudah Nak Tahnik Bayi Yang Bakal Jadi Ayah Perlu Tahu

Kehadiran cahaya mata dalam sebuah keluarga sangat memberi makna yang berharga buat pasangan suami isteri. Anak merupakan rezeki dan amanah dari Sang Pencipta.

Jadi, ada perkara yang perlu diambil tahu oleh para ibu dan bapa, khasnya yan baru bergelar mak dan ayah.

Perkongsian penuh manfaat ini dikongsikan oleh Ustaz Don Daniyal menerusi laman Facebooknya mengajar kita semua tentang cara tahnik bayi yang baru lahir dengan betul.

Maaf, kelmarin saya tak tunjuk full video. Hat ni saya tunjuk. Terima kasih jugak kat kawan saya Hafiz Ngadenan sudi edit bagi ada subtitile bagi semua mudah nak follow. Cara dia saya copy semula hat kelmarin punya. Ok? Moga-moga bermanfaat untuk semua.

  • Step 1

Sediakan kurma (ajwah terbaik) dan air zamzam (dpt mcm dlm botoi eyemore tu syempoi. Tapi jangan silap p sumbat eyemore. Jahanam anak Bang)

  • Step 2

Istighfar (agar Allah ampun dosa kita (bapak), dan nnt nk doa, mudah Allah kabul)

  • Step 3

Mula dengan Al-Fatihah

  • Step 4

Ayat Kursi (boleh mula بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم atau teruih baca saja. Betui dua dua)

  • Step 5

-Selawat Syifa
-Selawat Kamilah (nnt dengaq dalam video na)

  • Step 6

-Qul huwaALLah
-Qul A’uzubirab bil falaq
-Qul A’uzubirab binnas

  • Step 7

Amik Kurma. Kunyah2 sampai lebik. Amik dengan jari. Kalau takut, pakai jari kelingking kecik sikit. Biasanya jari telunjuk. Masuk dalam mulut baby. Nnt tgk video mcm mn nk masukkan dlm mulut anak na. Kena ada skill. Hahahahha.

  • Step 8

Sambil jari dalam mulut, bacakan ayat 33-37 Surah Ali Imran

  • Step 9

Cabut jari. Suap air zamzam. Bacakan doa yg saya baca. Itu dr Arwah TG Dato Haron Din. Doa tu dalam video.

  • Step 10

Baca Doa. Bab ni boleh baca apa saja doa. Apa saja bahasa. Semua Allah faham. Yang penting, keikhlasan hati seorang Bapak mendoakan anaknya.

Doalah dengan penuh
– ikhlas
– tawadhuq
– berharap Allah dengaq n perkenankan
– sungguh-sungguh.

Cara tahnik bayi FULL VIDEO

FULLL VIDEO CARA TAHNIK BAYI (PERSEDIAAN UNTUK PARA BAPA).Maaf, kelmarin saya tak tunjuk full video. Hat ni saya tunjuk. Terima kasih jugak kat kawan saya Hafiz Ngadenan sudi edit bagi ada subtitile bagi semua mudah nak follow. Cara dia saya copy semula hat kelmarin punya. Ok? Moga-moga bermanfaat untuk semua. .Step 1Sediakan kurma (ajwah terbaik) dan air zamzam (dpt mcm dlm botoi eyemore tu syempoi. Tapi jangan silap p sumbat eyemore. Jahanam anak Bang).Step 2Istighfar (agar Allah ampun dosa kita (bapak), dan nnt nk doa, mudah Allah kabul).Step 3Mula dengan Al-Fatihah.Step 4Ayat Kursi (boleh mula بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم atau teruih baca saja. Betui dua dua).Step 5-Selawat Syifa-Selawat Kamilah (nnt dengaq dalam video na).Step 6-Qul huwaALLah-Qul A’uzubirab bil falaq-Qul A’uzubirab binnas.Step 7Amik Kurma. Kunyah2 sampai lebik. Amik dengan jari. Kalau takut, pakai jari kelingking kecik sikit. Biasanya jari telunjuk. Masuk dalam mulut baby. Nnt tgk video mcm mn nk masukkan dlm mulut anak na. Kena ada skill. Hahahahha..Step 8Sambil jari dalam mulut, bacakan ayat 33-37 Surah Ali Imran.Step 9Cabut jari. Suap air zamzam. Bacakan doa yg saya baca. Itu dr Arwah TG Dato Haron Din. Doa tu dalam video..Step 10Baca Doa. Bab ni boleh baca apa saja doa. Apa saja bahasa. Semua Allah faham. Yang penting, keikhlasan hati seorang Bapak mendoakan anaknya.Doalah dengan penuh- ikhlas- tawadhuq- berharap Allah dengaq n perkenankan- sungguh-sungguh.

Posted by Ustaz Don Daniyal Don Biyajid : Solat & Selawat Tour on Sunday, February 14, 2021

 

Sumber: Ustaz Don Daniyal

" "