Siakap Keli

Isu Empangan: Rundingan Mesir, Sudan & Ethiopia Belum Berakhir

Rundingan terbaru diantara Mesir, Sudan dan Ethiopia berakhir tanpa “jawapan” berkenaan perkaitan yang telah lama berlaku menegnai GRED.

Presiden Abdel Fattah el-Sisi memperingatkan bahawa “banyak pilihan terbuka” selepas rundingan terakhir mengenai empangan besar yang dibina yang berakhir di Sungai Nil berakhir tanpa kata putus.

Tiga negara tersebut membuat rundingan di Kinshasa. ibu negara Republik Demokratik, ketua Kesatuan Afrika (AU), dalam usaha memecahkan kebuntuan dalam rundingan.

Rundingan berakhir pada selesa (6/4)  tanpa penyelesaian bagi pertikaian yang sudah lama berlaku mengenai operasi dan pengisian takungan empangan.

“Saya katakan pada saudara di Ethopia, jangan sentuh air Mesir, kerana banyak pilihan yang terbuka,” katanya sehari selepas rundingan.

“Bagi Sudan, semua pilihan terbuka adalah mungkin, termasuk mengembalikan (perkara itu) ke Majlis Keselamatan PBB serta mengeras dasar… (jika) Ethiopia memulakan pengisian kedua empangan tanpa persetujuan” kata Menteri Pengairan dan Sumber Air.

sumber: Al-Jazeera