Kuali adalah salah satu alatan yang penting untuk digunakan ketika memasak.
Justeru daripada itu, kebersihan kualiti tersebut perlu lah dititik beratkan bagi memastikan makanan yang dimasak itu terhindar daripada segala kekotoran.
Jika kuali itu tidak dibersihkan, makanan yang dimasak itu akan tercemar dan ianya akan menjerumus kepada masalah kesihatan.
Mungkin ada sesetengah yang terlepas pandang dengan keadaan kuali mereka yang hitam legam. Pun begitu, menurut ahli kimia bernama Dr Fatimah Salim ini, keadaan itu boleh menyebabkan penyakit kanser.
Untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkenaan perkara itu, ikuti penjelasannya seperti berikut:
ADA APA DENGAN KUALI HITAM LEGEND??
1) Dalam keadaan yang pekat, bahan-bahan kimia ini bersifat menghakis, maka boleh membantu dalam proses pembersihan. Cuma berhati-hati dengan air panas dan sifat yang boleh merengsa.
2) Peralatan yang telah berkilat tadi perlu dibentuk lapisan oksida untuk mengurangkan risiko bocoran logam. Maka, boleh lah merebus air beberapa kali sehingga lapisan kelihatan pada permukaan, sebelum digunakan seperti biasa.
Sumber: Fatimah Salim