Siakap Keli
Gambar: Daily Mail

(Video) Menakjubkan, Kala Jengking Bertukar Warna Biru Dan Ungu Di Bawah Sinar UV

Sebuah video menakjubkan telah dikongsikan menerusi Youtube apabila kelihatan sifat misteri kala jengking dan bayi-bayinya yang mampu bertukar warna di bawah sinar UV.

Menurut Daily Mail, kala jengking berwarna coklat itu membawa puluhan bayinya di belakang badan. Apabila terkena sinaran UV, kala jengking berubah menjadi rona biru kehijauan manakala bayi-bayinya bertukar kepada warna ungu terang.The UV light is converted when it interacts with the scorpion’s proteins, but scientists have yet to determine the evolutionary reason behind this mystifying feature. Pictured are the scorpions without the UV light

The 14 second clip shows a brownish colored female scorpion carrying dozens of babies on her back, which are in similar color, but when a UV light is shined, the group glows with unnatural electric colors

Cahaya UV tersebut dipercayai telah bertindak balas dengan protein dalam badan kala jengking dan menunjukkan perubahan warna. Namun, para saintis masih belum dapat menentukan sebab evolusi di sebalik ciri mistik itu.

Walau bagaimanapun, spekulasi sebilangan orang mengatakan bahawa cahaya tersebut dapat membantu spesies araknid itu untuk saling menemukan antara satu sama lain dan mengetahui waktu untuk memburu. Bukan itu sahaja, kemungkinan perubahan itu dikatakan cara untuk membingungkan mangsanya.

Menurut satu sumber, cahaya tersebut merupakan hasil daripada bahan kimia di perisai luar yang menyerap dan memancarkan cahaya pada gelombang yang lebih rendah. Lapisan luar atau lapisan hyaline itu dipercayai bersifat kuat, lutsinar dan berperanan dalam menahan sel yang terbentuk semasa pembelahan bersama.

Para saintis dipercayai telah memerhatikan bahawa sampel dan fosil kala jengking juga boleh bersinar di bawah cahaya UV. Walau bagaimanapun, kala jengking yang telah lebur tidak akan berubah warnanya apabila terkena cahaya. Keadaan itu menunjukkan bahawa lapisan luar harus dikeraskan sepenuhnya sebelum dapat bersinar dalam sinar UV.

Kala jengking itu dilaporkan turut bersinar di bawah cahaya bulan. Hal ini dikatakan dapat menentukan waktu malam serta waktu untuk keluar mencari makanan bagi haiwan tersebut. Sinaran tersebut juga boleh menjadi cara kala jengking itu menentukan keadaan sama ada selamat atau tidak untuk keluar.

Menurut portal, satu penyelidikan telah dijalankan oleh penyelidik Universiti La Trobe pada tahun 2019 dengan menggunakan kemampuan kala jengking ini. Mereka dikatakan telah menggunakan kaca mata kalis sinar UV dan obor untuk mencari akarnid tersebut di Victoria, Australia.

Scientists found 600 scorpion burrows per acre were discovered in parts of the region, with the arachnids packing a powerful stingMereka dilaporkan telah menemui ratusan liang (lubang) di wilayah Mallee. Sebanyak 600 liang per ekar telah ditemui di beberapa bahagian di wilayah itu dengan kala jengking yang mempunyai sengatan kuat.

In 2019, researches were using the scorpion's ability to glow to search for the arachnids (pictured) in Australia's regional Victoria. Using UV-proof glasses and torches La Trobe University researchers discovered hundreds of burrows in the Mallee region

Ahli ekologi, Heloise Gibb mengatakan bahawa, “Ia bersinar dalam warna putih, biru dan hijau dan sangat terang. Ini menjadikannya sangat senang dicari. Sengatan kala jengking itu tidak mematikan tetapi menyakitkan“.

Tambahnya lagi, “Ia juga boleh menjadi sangat agresif, kadang-kadang kami harus mengambilnya untuk membuat pengukuran. Jadi, kami menggunakan pengepit untuk mengangkatnya melalui ekornya. Apabila ia tahu anda berada di sana, ia akan bersiap sedia dengan ekornya yang dinaikkan ke atas untuk dapatkan anda jika ia mahu“.

Sumber: DailyMail.co.uk

"