Sebut saja Maggi goreng, pasti terbayang dalam kepala kita keenakan mi segera yang digoreng tumis bersama perencah kari, kicap dan sos kan?
Boleh dikatakan hampir semua kedai makan pasti ada menu ini. Maggi goreng semestinya pilihan utama rakyat Malaysia.
Oleh itu, apa kata kita cuba resipi masak Maggi goreng yang viral sampai raih 19,000 ‘share’ di Facebook baru-baru ini?
Jom ikuti resipinya seperti yang dikongsi oleh Wan Luqman di bawah ini. Selamat mencuba!
Resipi megi goreng tersedap!
Pagi tadi isteri dah request dinner nak megi goreng tapi rasa yang sedap macam nasi goreng semalam. Haha
Pernah tak bila pergi restoran mamak, mapley tu akan tanya “Megi goreng malayu ka mamak?”. Haha
Kalau mamak, mamaklah yang menggoreng. Kalau Melayu, dia handover order tu kat abe tomyam yang duduk kat hujung corner kedai.
Dapat yang betul-betul sedap, memang sedap tau. Paling spoil kalau megi goreng tu pucat. Aduhai.
Ok, resipi ni juga diguna pakai untuk buat nasi goreng yang macam semalam kander masak tu tau.
#kandermasak #megigorengkander
Cara masak ikut turutan gambar
Mula-mula goreng telur dulu.

Ouch dapnya!

Pastikan air betul-betul mendidih baru masukkan mi megi. Isteri dah request nak 2 bungkus! Haha. Kalau tak habis dia nak buat breakfast besok tapi kander yakin pasti beliau akan habiskan jugak malam ni. Hehe.

Megi yang telah direbus. Ingat jangan lembik ye. Biarkan dia keras-keras springy macam ni. Kander allergik megi lembik! Hahah.

Tumis cili padi dan bawang putih sekejap.

Masukkan udang atau ayam atau rencah pilihan anda.

Pecahkan sebiji telur kemudian kacau-kacau dan rendahkan api ke paling kecik. Rest time sekejap sementara nak ambik megi dan prepare sos dia.

Masukkan megi yang telah direbus.
Masukkan 1 sudu sos tiram.

Masukkan 1 sudu nampla (sos ikan).

1 sudu sos cili.

½ sudu air limau. Kalau takde, boleh masukkan tomato suku biji.

Namprik pes. Namprik pes ni adalah cili pes untuk buat tomyam tu.

Sedikit gula.

Masukkan kicap karamel / kicap pekat kemudian masukkan kailan. Terpulanglah nak letak sawi ke kobis ke carrot ke tapi kander punya favourite mesti kailan.

Close up sikit. Dah siap. Kalau buat untuk anak, jangan masukkan cili padi. Confirmed hari-hari nak hehe.

Hiaskan daun bawang dan bawang goreng. Kalau dinda-dinda semua nak buat megi goreng mamak, hanya tambah sambal tumis (macam sambal nasi lemak), buang nampla, buang air limau ganti dengan hirisan tomato, kailan tu ganti sawi, letak taugeh dan cekodok dia, kemudian masukkan perencah megi kari, telur 2 biji. Jadi ya.

Sebagai seorang yang bertanggungjawab memasak, wajiblah aku rasmi kan dulu haha.

Ni namprik. Pes utk tomyam. Bersepah dijual kat supermarket. Ade tin kecik, botol kaca kecik pun ada. Dia tulis chilli in oil for tomyam. Nama siam dia namprik.
Namprik ni kire macam umpama “cili boh” lah kalau kita ni kat malaysia. Tapi kita cili boh kosong bodo macam tu je. Diorang punya cili pes ni macam-macam kandungan.
Nanti kander share resepi namprik ni. Eh rasa 2 tahun lepas pernah share dah chili paste for tomyam /namprik ni kan? Ade yang ingat tak?

Sumber: Wan Luqman