Siakap Keli
Kredit: The Sun

Ikan Jerung ‘Zombi’ Masih Memburu Mangsa Walaupun Sudah ‘Separuh Dimakan’ Semasa Pertempuran Ganas

Seorang saintis melepaskan jerung hitam ke dalam laut, terkejut apabila dia melihat ikan jerung yang cedera itu diserang dalam serangan kanibal.

Dr Mario Lebrato, 35, dari Sepanyol, berkata dia merakam rakaman yang sangat jarang berlaku di pantai Mozambique, kira-kira satu hingga dua meter di bawah permukaan Lautan Hindi.

Tetapi semasa dia dan kumpulannya melepaskan jerung itu, kumpulan pemangsa yang berbeza menyerangnya hingga menyebabkan beberapa kecederaan maut.

Menurut penyelidik, ia termasuk beberapa ekor jerung lembu dan beberapa daripadanya seberat 300-400 kilogram.

Dalam serangan itu, sebahagian besar bahagian bawah badannya hilang. Namun, jerung itu terus berjuang untuk menyelamatkan nyawanya.

Kredit: The Sun

Dr Lebrato menjelaskan bahawa jerung itu telah bergelut selama kira-kira 20 minit sebelum mengalami kecederaan.

“Jerung makan jerung, sangat sukar untuk difilemkan dan didokumenkan”, tambahnya.

Pada 2019, imej jarang muncul yang menunjukkan kesan berdarah pergaduhan antara dua jerung Putih Besar kanibal. Gambar-gambar yang menakutkan itu menyokong teori terdahulu bahawa jerung memakan mereka sendiri sebagai sumber makanan.

Pada waktu itu, Profesor Meekan dari Institut Sains Marin Australia berkata, ia bukan hanya seekor jerung penyangak yang menyerang jerung lain atau malah satu spesies jerung yang menyerang jerung lain. Ia adalah banyak jerung yang berbeza berpusing antara satu sama lain.

Dia percaya bahawa serangan semakin meningkat kerana cara manusia cuba menjauhkan pemangsa yang lapar daripada perenang.

Lebih banyak jaring dan garis kail berbatu dan digunakan, tetapi jerung yang diikat menghantar isyarat kecemasan yang ditangkap oleh pemangsa saingan yang suka makan mudah.

Kajian terdahulu menunjukkan bahawa pemangsa puncak telah memakan satu sama lain selama lebih daripada beribu tahun.

Pemeriksaan fosil tahi yang diambil dari orthacanthus prasejarah – jerung yang berenang di lautan 300m juta tahun yang lalu mendapati ia mengandungi fosil gigi bayi jerung.

“Itu menunjukkan bahawa 300m tahun yang lalu ini adalah jerung kanibal. Jerung pada pemangsaan jerung adalah sifat asas”, tambah Profesor Meekan.

Sumber: The Sun

 

Aireena Marizan

" "