Siakap Keli
Gambar: Bernama Via Jabatan Kerja Raya Malaysia

Laluan Ke Penempatan Orang Asli Pos Yum Ditutup Akibat Tanah Runtuh

IPOH, 26 Nov (Bernama) — Jalan utama Pos Beswok menuju ke penempatan Orang Asli di Pos Yum, Kuala Kangsar ditutup untuk semua kenderaan akibat insiden tanah runtuh semalam.

Pejabat Jurutera Jabatan Kerja Raya (JKR) Kuala Kangsar dalam kenyataan hari ini memaklumkan kerosakan jalan itu melibatkan laluan sepanjang 60 meter dengan kedalaman cerun dianggarkan setinggi antara 10 hingga 15 meter.

“Jentera akan tiba di lokasi hari ini untuk membina jalan sementara bagi menghubungkan jalan terputus itu dan pembinaan dijangka siap dalam tempoh sehari hingga dua hari. Notis penutupan jalan telah dikeluarkan,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu turut memaklumkan tindakan jangka panjang dengan membina semula cerun di lokasi berkenaan akan dilakukan berdasarkan kepada pemeriksaan forensik kegagalan cerun tersebut.

Beberapa gambar kejadian tanah runtuh tersebut tular menerusi laman Facebook dengan mendakwa sudah bertahun penduduk membuat aduan tentang keadaan jalan itu namun sehingga kini masih belum ada penyelesaian sepenuhnya.

Sumber: BERNAMA

" "