Siakap Keli
Kredit: Khaleej Times

Ahli Politik Ini Berbasikal Ke Hospital Sebelum Selamat Melahirkan Sejam Kemudian

Ahli Parlimen New Zealand, Julie Anne Genter menaiki basikalnya pada awal Ahad menuju ke hospital. Beliau bersalin sejam kemudian.

“Berita besar! Pada jam 3.04 pagi tadi kami menyambut ahli keluarga terbaru kami. Saya sebenarnya tidak merancang untuk berbasikal semasa bersalin, tetapi ia akhirnya berlaku”, ahli politik Greens menyiarkan di halaman Facebooknya beberapa jam kemudian.

Negara pulau dengan 5 juta orang itu sudah mempunyai reputasi sebagai ahli politik yang rendah hati. Perdana Menteri, Jacinda Ardern mengambil cuti bersalin semasa memegang jawatan dan membawa anaknya yang berusia tiga bulan ke mesyuarat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kerana dia masih menyusu.

Contraction saya tidak begitu teruk apabila kami bertolak pada pukul 2 pagi untuk pergi ke hospital – walaupun jaraknya 2-3 minit dan intensiti meningkat apabila kami tiba 10 minit kemudian,” tulis Genter.

“Hebatnya sekarang kami mempunyai anak kecil yang sihat dan sedang tidur, begitu juga dengan ayahnya,” kata Genter, dua warga New Zealand-AS yang dilahirkan di Minnesota dan berpindah ke negara Pasifik pada 2006.

Genter – jurucakap partinya untuk isu pengangkutan dan profil Facebooknya termasuk “Saya suka basikal saya” – turut berbasikal ke hospital pada 2018 untuk melahirkan anak sulungnya, kata media tempatan.

Sumber: Khaleej Times

" "