Siakap Keli
Gambar hiasan via Google

7 Cara Mencegah Penularan Covid-19 Varian Omicron Setakat Ini

Varian Omicron bagi Covid-19 telah ditemui di beberapa negara di seluruh dunia. Varian ini mempunyai kadar mutasi yang lebih tinggi berbanding varian virus korona yang lain. Untuk tidak dijangkiti dengan varian Omicron, anda boleh melakukan beberapa cara untuk menghalang penularan varian Omicron.

Varian Omicron pertama kali ditemui di Afrika Selatan pada 24 Nov yang lalu. Doktor di Afrika Selatan berkata, orang yang dijangkiti varian Omicron mempunyai gejala keletihan.

Berikut adalah cara mencegah penularan varian Omicron:

1. Dapatkan vaksinasi Covid-19

Bagi yang belum dapatkan suntikan vaksin, segera dapatkan vaksin Covid-19 untuk memberikan perlindungan terhadap virus korona. Vaksin telah terbukti selamat dan berkesan bagi mengurangkan penularan dan gejala Covid-19.

2. Memakai pelitup muka dengan betul 

Pastikan topeng menutup mulut dan hidung sepenuhnya. Tukar pelitup muka setiap empat jam atau apabila ia basah. Topeng N95 adalah pilihan terbaik. Walau bagaimanapun, topeng perubatan dan topeng dua lapis juga boleh mencegah penularan dengan berkesan.

3. Sentiasa mencuci tangan 

Sentiasa ingat untuk mencuci tangan bila dan di mana sahaja anda berada. Virus akan mati setelah digosok dengan sabun dan dibilas dengan air. Hand sanitizer yang beralkohol boleh menjadi alternatif semasa ketiadaan air dan sabun.

4. Duduk di rumah

Elakkan keluar rumah jika tiada keperluan mendesak. Berada di luar boleh meningkatkan risiko penularan.

5. Jaga penjarakan sosial 

Apabila berada di luar rumah, elakkan orang ramai dan sentiasa amalkan penjarakan sosial untuk mengelakkan penularan.

6. Tingkatkan imunisasi tubuh badan

Kuatkan sistem imun anda dengan mengamalkan gaya hidup sihat seperti makan makanan berkhasiat, memperbanyakkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, mengambil vitamin dan bersenam secara teratur.

7. Sentiasa periksa keadaan tubuh badan

Sentiasa periksa keadaan badan anda dan juga keluarga anda pada bila-bila masa. Sekiranya terdapat perubahan simptom seperti demam disertai batuk, letih dan sebagainya, segera lakukan ujian Covid-19 dan berjumpa doktor. Rujuk doktor penjagaan terbaik. Rawatan Covid-19 disesuaikan dengan simptom dan keterukan. Gejala ringan dan sederhana boleh dirawat di rumah dengan pengasingan diri supaya tidak menjangkiti orang lain.

Sumber: CNN Indonesia

" "