Siakap Keli
Kredit gambar: Youtube/Nazuhaina Azu

(Video) Selalu Viral Dijual Di Street Food India, Ni Resipi Mudah Buat Pani Puri

Korang pernah tak tonton video viral street food di India yang menghidangkan pelbagai menu tempatan mereka di sana? Ada yang jual pani puri, ada yang jual nasi beriyani, roti paratha dan bermacam-macam lagi.

Rasanya mesti ada antara korang yang pernah tonton situasi di bawah ni kan? Peniaga ini menghidangkan sejenis makanan berupa seketul roti kecil yang ditebuk di tengahnya untuk dimakan bersama kuah hijau.

Kredit: MY3 Food & Travel via Google

Menu unik pani puri yang berasal dari India ini begitu mendapat tempat di hati para street food hunter. Gabungan rasa rangup pedas dan sedikit masam air asam jawa itu buat air liur anda meleleh!

Asyik tonton di Youtube je kan? Apa kata kali ini korang pula cuba masak sendiri di rumah. Justeru, hari ini Siakap Keli nak kongsikan resipi mudah cara buat pani puri melalui perkongsian Nazuhaina Azu. Selamat mencuba!

Resipi pani puri paling senang & confirm sedap

“Memang layan makan benda ni, sedappp sangat! Mommy buat resepi yang paling simple je ni, itupon rasa dia dah meletop dah. Bila dia pecah kat dalam mulut tu kan perrghhh memang perfect! Rasa masam..manis..pedas semua ada. Eh, korang memang kena trylah.”

Kuah hijau

Bahan-bahannya:

  • Daun ketumbar
  • Cili api
  • Jintan putih
  • Jintan manis
  • Garam halus
  • Gula
  • Air

Sos putih

Bahan-bahannya (digaul):

  • Mayonis
  • Daun ketumbar
  • Air

Air asam

Bahan-bahannya (masak sehingga sedikit pekat):

  • Asam jawa
  • Gula perang / gula pasir
  • Air

Inti

Bahan-bahannya (digaul):

  • Kentang lenyek
  • Daun ketumbar
  • Bawang
  • Serbuk cili
  • Garam halus
  • Serbuk jintan manis & jintan putih
Kredit: Nazuhaina Azu

Penyediaan pani puri

Bahan-bahannya:

  • Pani puri

Cara-caranya:

  1. Goreng pani puri dengan api perlahan.
  2. Balik-balikkan sehingga menjadi bulat kemudian terus angkat. (Ini akan mengambil masa yang sangat singkat jadi perlu cepat)
  3. Pecahkan sedikit bahagian atas pani puri dan masukkan inti.
  4. Tuang sedikit kuah hijau, kuah putih dan air asam ke dalam.
  5. Siap!
Kredit: Nazuhaina Azu

Korang boleh rujuk video di bawah untuk lebih faham. Selamat mencuba!

Sumber: Nazuhaina Azu via Lubuk Resepi Viral
" "