Siakap Keli
Gambar Hiasan via Google

Coklat Gelap Lebih Sedap Dari Coklat Putih? Ini 7 Bukti Kebaikan Coklat Gelap Terhadap Kesihatan Seseorang Yang disokong Oleh Sains

Coklat gelap sarat dengan pelbagai nutrien yang boleh membantu meningkatkan kesihatan seseorang. Coklat diperbuat daripada biji pokok koko. Ia juga adalah salah satu sumber antioksidan terbaik yang telah ditemui.

Kajian menunjukkan bahawa coklat gelap boleh meningkatkan kesihatan seseorang dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Namun begitu, ramai yang masih ragu-ragu tentang kebenaran kenyataan tersebut.

Berikut merupakan 7 tujuh kesihatan coklat gelap atau koko yang disokong oleh sains. Mari sama-sama kita ambil tahu untuk mengetahui kebenarannya.

1. Sangat berkhasiat

Seseorang yang membeli coklat gelap berkualiti dengan kandungan koko yang tinggi, maka ia sangatlah berkhasiat. Ia mengandungi jumlah serat larut yang baik dan sarat dengan mineral. Namun ia tidak boleh diambil secara berlebihan.

Oleh itu, coklat gelap paling baik dimakan secara sederhana. Profil asid lemak koko dan coklat gelap juga bagus. Lemak kebanyakannya terdiri daripada asid oleik  iaitu lemak yang menyihatkan jantung (terdapat juga dalam minyak zaitun), asid stearik, dan asid palmitik.

2. Sumber antioksidan yang kuat

ORAC bermaksud kapasiti penyerapan radikal oksigen. Ia adalah ukuran aktiviti antioksidan makanan.

Satu kajian menunjukkan bahawa koko dan coklat gelap mempunyai lebih banyak antioksidan, polifenol, dan flavanol daripada buah-buahan lain yang diuji, termasuk beri biru dan beri acai (2).

3. Boleh melancarkan pengaliran darah dan menurunkan tekanan darah

Banyak kajian terkawal menunjukkan bahawa koko dan coklat gelap boleh meningkatkan aliran darah dan menurunkan tekanan darah, walaupun kesannya biasanya ringan.

4. Meningkatkan HDL dan melindungi LDL daripada pengoksidaan

Dalam kajian terkawal, serbuk koko didapati dapat mengurangkan kolesterol LDL (buruk) teroksida dengan ketara kepada lelaki. Ia juga meningkatkan HDL dan menurunkan jumlah LDL bagi mereka yang mempunyai kolesterol tinggi.

Ia mengandungi banyak antioksidan kuat yang menjadikannya masuk ke dalam aliran darah dan melindungi lipoprotein daripada kerosakan oksidatif. Flavanol dalam coklat gelap juga boleh mengurangkan rintangan insulin, yang merupakan satu lagi faktor risiko biasa untuk penyakit seperti penyakit jantung dan diabetes.

5. Boleh mengurangkan risiko penyakit jantung

Sebatian dalam coklat gelap kelihatan sangat melindungi daripada pengoksidaan LDL. Dalam jangka panjang, hal ini akan menyebabkan sedikit sebanyak kolesterol akan bersarang di bahagian arteri sehingga mengakibatkan risiko penyakit jantung yang lebih rendah. Malah, beberapa kajian pemerhatian jangka panjang menunjukkan peningkatan yang agak drastik.

Walau bagaimanapun, kerana proses biologi diketahui (tekanan darah rendah dan LDL teroksida), adalah munasabah bahawa makan coklat hitam secara kerap boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

6. Boleh melindungi kulit anda daripada sinaran matahari

Sebatian bioaktif dalam coklat gelap juga mungkin bagus untuk kulit anda. Flavanol boleh melindungi daripada kerosakan matahari, meningkatkan aliran darah ke kulit, dan meningkatkan ketumpatan dan penghidratan kulit.

Jika anda merancang percutian pantai, pertimbangkan untuk menikmati coklat gelap tambahan pada minggu dan bulan sebelumnya. Tetapi semak dengan doktor atau pakar dermatologi anda sebelum meninggalkan rutin penjagaan kulit biasa anda dan memilih lebih banyak coklat gelap.

7. Boleh meningkatkan fungsi otak

Coklat hitam juga boleh meningkatkan fungsi otak anda. Koko juga boleh meningkatkan fungsi kognitif dengan ketara kepada orang dewasa yang lebih tua dengan gangguan kognitif ringan. Ia juga boleh meningkatkan kefasihan lisan dan beberapa faktor risiko penyakit.

Selain itu, koko mengandungi bahan perangsang seperti kafein dan teobromin, yang mungkin menjadi sebab utama mengapa ia boleh meningkatkan fungsi otak dalam jangka pendek.

 

Itullah 7 manfaat kesihatan sekiranya memakan coklat gelap, terutamanya melindungi daripada penyakit jantung. Jika anda mahukan kebaikan koko tanpa kalori dalam coklat, pertimbangkan untuk membuat koko panas tanpa sebarang krim atau gula.

Juga, ambil perhatian bahawa banyak coklat di pasaran tidak berkhasiat.

Pilih barangan berkualiti: coklat gelap dengan kandungan koko 70% atau lebih tinggi. Coklat gelap biasanya mengandungi sedikit gula. Semakin pekat sesuatu coklat, maka semakin kurang gula yang terkandung di dalamnya.

Sumber: healthline

Akhmar Ikmal

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.