Siakap Keli
Gambar hiasan via CNBC

Ini 5 Negara Paling Kurang Kes Rasuh & 5 Negara Paling Korup Di Dunia

Menurut laman SPRM, rasuah merupakan penerimaan atau pemberian suapan sebagai upah atau dorongan untuk seseorang individu kerana melakukan atau tidak melakukan sesuatu perbuatan yang berkaitan dengan tugas rasmi.

Sebagai contoh, seorang kontraktor telah menghadiahkan seutas jam tangan kepada seorang pegawai kerajaan kerana telah meluluskan projek kepada syarikat milik kontraktor berkenaan.

Pun begitu, Transparency International baru-baru ini mengeluarkan Indeks Persepsi Rasuah 2020, senarai 180 negara yang telah disenaraikan mengikut persepsi orang ramai terhadap sektor awam negara mereka.

“Data menunjukkan bahawa walaupun terdapat kemajuan, kebanyakan negara masih gagal menangani rasuah dengan berkesan,” kata kumpulan itu dalam laporan itu.

Skor purata global ialah 43 di 180 negara, menunjukkan bahawa individu secara purata percaya bahawa negara lebih korup daripada tidak. Berikut adalah 6 negara yang paling kurang rasuah:

1. Denmark

Kredit: CNBC

Negara Scandinavia ketiga dalam 6 teratas, Denmark juga mencatatkan 88 daripada 100 untuk mengikat New Zealand kerana menjadi negara paling kurang rasuah di dunia.

2. New Zealand

Kredit: CNBC

Negara lautan kecil itu diikat di tempat pertama dengan skor mengagumkan 88, ini merupakan kali kelapan berturut-turut negara itu disenaraikan sebagai negara paling kurang rasuah dalam senarai itu. Walaupun skornya merosot sebanyak 2 mata sepanjang tahun lalu.

3. Sweden

Kredit: CNBC

Negara Scandinavia menerima skor 85 daripada 100, menandakan bahawa ia hampir dua kali lebih ‘bersih’ daripada purata global dari segi rasuah.

4. Singapore

Kredit: CNBC

Dengan skor 85, negara kota kecil Asia Tenggara itu berada di tempat ketiga sebagai negara paling kurang rasuah di Bumi.

5. Switzerland

Kredit: CNBC

Negara Eropah yang terkurung daratan itu juga terikat di tempat ketiga dengan markah 85, berkat undang-undang yang kukuh mengenai rasuah.

6. Finland

Kredit: CNBC

Satu lagi negara Scandinavia dalam senarai, Finland secara konsisten berada pada kedudukan yang baik dari segi beberapa metrik sosial. Finland juga terikat di tempat ketiga dengan markah 85.

Manakala, ini pula senarai 5 negara paling banyak rasuah di dunia.

1. Somalia

Kredit: CNBC

Negara Afrika Timur Somalia terikat dengan Somalia yang mempunyai masalah rasuah terburuk di dunia dengan skor 12. rasuah, ketidakamanan dan ketidakstabilan kekal sebagai isu utama dalam negara.

2. Sudan Selatan

Kredit: CNBC

Negara yang masih muda inimengalami kesakitan yang semakin meningkat kerana rasuah masih berleluasa dalam sektor awam menurut orang ramai. Dengan markah hanya 12 daripada 100, Sudan Selatan terikat untuk kedudukan pertama sebagai negara paling teruk dari segi rasuah dalam senarai.

3. Syria

Kredit: CNBC

Satu lagi negara yang dilanda perang, elit politik Syria sering dikritik kerana rasuah yang berleluasa dalam urusan mereka. Negara ini mendapat markah 14 daripada 100, dan merupakan negara kedua terburuk dari segi rasuah.

4. Yaman

Kredit: CNBC

Negara Yaman yang dilanda perang telah menghadapi beberapa krisis, salah satunya ialah rasuah yang berleluasa. Dengan markah 15, Yaman terikat dengan Venezuela sebagai negara ketiga terburuk dari segi rasuah.

5. Venezuela

Kredit: CNBC

Negara Amerika Selatan mempunyai skor yang suram hanya 15 daripada 100, menjadikannya negara ketiga terburuk dari segi rasuah.

Sumber: CNBC

Aireena Marizan

Editor: Fazidi
" "